Скільки калорій у моркви і її корисні властивості

Як дізнатися, скільки калорій в моркві

Зміст

  • 1. Вміст корисних речовин
  • 2. Варто вживати моркву при бажанні схуднути
  • 3. Моркву і дієти
  • 4. Як правильно вибрати моркву і на що звертати увагу
  • 5. Скільки слід вживати моркви дитині і дорослому
Тип приготування Калорійність на 100 грамів
сирої 32 Ккал
вареної 25 Ккал
тушкованої 29 Ккал
печеної 28 Ккал
смаженої 75 Ккал
моркви по-корейськи 85 Ккал

Моркву – корисний овоч, який широко використовується в різних супах і салатах. Універсальність моркви дозволяє готує з неї навіть десерти і додавати у випічку.

Найбільш корисна і низькокалорійна варена і печена морква, смажена морква і моркву по-корейськи володіють високою калорійністю за рахунок додавання олії.

Вміст корисних речовин

Колір моркви говорить про вкрай високому вмісті вітаміну А – приблизно 10 мг в овоче середнього розміру. Морква може повністю задовольнити добову потребу в цьому вітаміні. Достатньо щодня з’їдати по 30-50 грамів коренеплодів.

Варто пам’ятати, що вітамін А – жиророзчинний, тому морква краще їсти з маслом, сметаною або бульйоном.
Калорійність морквиВітамін А показаний для генерації і ділення клітин, поліпшення стану шкіри і волосся. Дітям рекомендують цей вітамін для вироблення достатньої енергії особливо при занепаді сил. Помаранчева морква піднімає настрій, її необхідно є в холодну пору року.

У моркві містяться вітаміни групи В: В1, В2, В9. Вони сприяють налагодженню водно-ліпідного обміну в організмі, стабілізують роботу нервової системи і відповідають за оновлення шкіри.

Морква багата флавоноїдами – речовинами, які борються з зовнішніми негативними факторами і виводять токсини з організму.

Варто вживати моркву при бажанні схуднути

Застосування морквини в їжуМорква містить досить багато цукрів, тому споживання моркви під час дієти і схуднення варто скоротити.

Одночасно, невелика кількість цього овоча потрібно приймати щодня – клітковина, що міститься у великій кількості в моркві, нормалізує роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і допомагає очистити шкіру.

Свіжа сира морква сприяє очищенню зубів від нальоту і їх зміцнення. У моркви є багато лужних речовин, які нейтралізують негативний вплив кислот.

Калорійність фруктів У багатьох людей, які дотримуються здорового харчування, ранок починається зі склянки морквяного соку (обов’язково з 10-15г вершкового масла). Але перед тим як випити сік, бажано сісти столову ложку меду. Деякі сумніваються в його корисності, але знаючи, скільки калорій в меді і його корисні властивості, всі сумніви пропадуть.

Моркву і дієти

Багато білкові дієти, наприклад, Кремлівська дієта, дієта Монтіньяка, орієнтовані на знижений вміст вуглеводів в раціоні, вносять морква в список заборонених продуктів.

При цьому існує морквяна і морквяно-кефірна дієта, які засновані на вживанні тільки моркви або моркви і кефіру/буряків.

Як правильно вибрати моркву і на що звертати увагу

Правила вибору морквиниЧасто на прилавках лежить вимита і брудна морква. Перша гірше зберігається, але по ній відразу видно свіжа вона.

Правильна морква повинна бути високої щільності, колір залежно від сорту коливається від блідо-жовтого до яскраво-оранжевого. Чим яскравіше коренеплід, тим вище вміст у ньому вітаміну А.

На ньому не повинно бути вм’ятин, плям і зрізів. Будь-які зелені вкраплення, особливо на «хвостику», говорять про непридатність моркви.

Стигла моркву за формою нагадує конус, вигнута форма говорить про брак місця, морква в такому випадку недобирає вітамінів.

Скільки слід вживати моркви дитині і дорослому

Морква – один з небагатьох продуктів харчування, рекомендованих до щоденного застосування. Дорослим необхідно з’їдати в день 2-3 середніх моркви або випивати півсклянки морквяного соку.

Дітям рекомендується вживати 1-2 середніх моркви в день, морквяний сік для дітей краще розбавляти з водою в пропорції один до одного.

Назви здорових рецептів страв з цим продуктом

Морква є невід’ємним інгредієнтом безліч салатів, наприклад:

  • салат «Щітка» очищуючий, який містить тільки сирі овочі, у тому числі достатню кількість сирої моркви;
  • класичний вінегрет неможливо собі уявити без вареної моркви;
  • салат моркву з яблуком з додаванням сметани часто входить в раціон дітей;
  • мій улюблений салат – це терта морква, сметана, родзинки і трошки цукру.

Моркву відмінно підходить в якості здорового десерту і в складі корисних десертів, наприклад:

  • морквяний пиріг або морквяні мафіни на висівках;
  • сирно-морквяна запіканка;
  • сушена морква являє собою споконвічно слов’янське солодкувате ласощі.

Моркву є вкрай корисним овочем. Але її можна замінити, вживаючи в їжу буряк (клітковина), гарбуз і помаранчевий солодкий перець (вітамін А), горіхи та бобові (вітаміни групи В).

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *