Скільки калорій в буряках і її властивості

скільки калорій в буряках

Зміст

  • 1. Корисні властивості буряка
  • 2. Протипоказання до вживання
  • 3. Буряк в дієтичному меню
  • 4. Вибір продукту і норма вживання
  • 5. Рецепти здорових страв з буряком
  • 6. Підведемо підсумки?
свіжої буряках 42 Ккал
вареного буряку 44 Ккал
В буряковому соку 42 Ккал
В буряках на пару 42.27 Ккал
печеного буряка 39.20 Ккал
В листках буряків 17 Ккал

Буряк належить до роду трав’янистих рослин із сімейства амарантових. Овоч поділяють на звичайний, цукровий і кормовий сорт. Проте всі різновиди рослини мають одну назву – буряк.

Корисні властивості буряка

Корисні якості продукту зазначав ще Гіппократ. Овоч має ряд цілющих властивостей.

Корисні властивості буряка

  • Буряк – багате джерело вітамінів і мінеральних речовин. У коренеплодах присутній йод, магній, калій, кальцій, залізо, бетаїн, вітаміни групи B. До того ж у листі овоча багато вітаміну А.
  • Кварц, що міститься в продукті, незамінний для кісток, шкіри і артерій.
  • Овоч виводить токсини, стимулює розвиток мозкової діяльності.
  • Буряк корисна при нестачі гемоглобіну. Необхідно включати продукт в меню при анемії і лейкемії.
  • Присутність продукту в щоденному раціоні – хороша профілактика захворювань серцево-судинної системи.
  • Завдяки високому вмісту пектинових речовин, овоч допомагає виводити холестерин з організму і захищає його від впливу важких металів.
  • Це чудовий засіб при запорах, причина яких неправильне харчування.
  • Корисні речовини в продукті допомагають відновлюватися після хвороби, позитивно впливають на обмін речовин, омолоджують клітини.

Калорійність яєць Фактично кожен продукт корисний по-своєму. У наш час особливо цінується натуральне, домашнє. Одним з невід’ємних продуктів харчування можна вважати мед. Знаючи скільки калорій в ложці меду, і наскільки він корисний вашому організму, ви обов’язково включіть його в ваш раціон. Також враховуючи калорійність круп, ви з легкістю позбудетеся від зайвих кілограмів.

Протипоказання до вживання

Незважаючи на очевидну і незаперечну користь овоча, не можна не відзначити ряд протипоказань.

Кому протипоказано є буряк

  • Буряк має послаблюючу ефектом, її не рекомендується вживати при слабкому шлунку.
  • Слід обережно застосовувати продукт при цукровому діабеті. У коренеплодах міститься цукор у великій кількості.
  • Невиправдано вводити буряк в меню при гастриті, так як вона сприяє збільшенню кислотності.
  • Наявність щавлевої кислоти робить овоч небажаним стравою при виявленні каменів у сечових шляхах.
  • При гіпотонії коренеплід потрібно вживати дуже обережно, так як вхідні в нього речовини викликають спад артеріального тиску.
  • У дуже рідкісних випадках буряк може викликати набряк носоглотки, не слід зловживати продуктом при схильності до алергії.

Буряк в дієтичному меню

Буряк належить до особливо цінних продуктів при схудненні. Вона поліпшує жировий обмін, знижує тиск, очищає організм від токсинів, зменшує залежність від солодкого, очищає кишечник, підвищує настрій і витривалість.Дієти з застосуванням буряків
Варіанти дієт на основі буряків:

  • бурякова дієта Ст. Ст. Болотова;
  • монодієта;
  • дієта на буряку і моркви;
  • дієта на буряковому соку.

Вибір продукту і норма вживання

дізнайся скільки калорій в буряках відварнийВживати в їжу потрібно буряка столового сорту. Кормовий і цукровий сорт призначаються для вигодовування тварин. Столовий буряк має середню масу 250 – 450 рр. При покупці не варто орієнтуватися на великий розмір овоча, великі коренеплоди вирощені з допомогою добрив.

Коренеплід овоча повинен бути з тонкою шкіркою, колір – темно-червоний. При розрізі не повинно спостерігатися білої серцевини або вкраплень. Такі вставки говорять про присутність нітратів.

Дітей знайомлять з продуктом після року, при цьому потрібно відслідковувати реакцію. В дитяче меню буряк вводиться перетерта і у вареному вигляді, не забороняється додати рослинного масла. Норма вживання овочу для дорослих залежить від наявності протипоказань. Для здорового організму не існує обмежень в використанні.

Рецепти здорових страв з буряком

Буряк корисно вживати в їжу в будь-якому вигляді. Це безвідходне виробництво, в кулінарії використовуються листя і коренеплоди овоча.

Рецепти здорових страв з буряком

  1. Листя слід використовувати при приготуванні салатів.
  2. Коренеплід у вареному і свіжому вигляді широко застосовується в салатах. Заправляти овоч корисно рослинним і оливковою олією. Незвичайні заправки – імбирна і апельсинова.
  3. Коренеплід, обгорнутий фольгою, можна запекти в духовці.
  4. Корисний вегетаріанський борщ з буряком.
  5. Влітку освіжить бурякова окрошка.

Крім цього, столовий сорт тушкують, варять, маринують. У деяких країнах з неї роблять джем.

Підведемо підсумки?

Отже, буряк – це цінний і незамінний продукт для організації здорового харчування.

Корисні речовини допомагають при різних захворюваннях, овоч присутня в більшості дієтичних страв.Переваги продукту – низька калорійність, велика кількість незамінних мікроелементів.

При цьому її слід з обережністю вводити в меню дітям після року і дорослим при деяких хронічних захворюваннях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *