Скільки калорій в капусті різних видів і способів приготування

як дізнатися, скільки калорій в капусті

Зміст

  • 1. Вміст корисних речовин
  • 2. Користь капусти при схудненні
  • 3. Капуста як частина дієти
  • 4. Як правильно вибрати капусту
  • 5. Кількісна норма вживання капусти для дорослого і для дитини
  • 6. Рецепти здорових страв з капустою

Капуста є традиційним продуктом харчування і зустрічається у величезній кількості рецептів. Різноманітність видів капусти дозволяє творити чудеса на кухні і при цьому готувати здорову і смачну їжу.

Для любителів вважати енергетичну цінність їжі, варто також відзначити, що калорійність білокачанної, червонокачанної, кольоровий і капусти брокколі приблизно однакова. Дивіться таблицю.

Вид капусти Калорійність на 100 грамів залежно від типу приготування
свіжої вареної тушкованою смаженої
білокачанної 27 Ккал 26 Ккал 26 Ккал 49 Ккал
червонокачанної 24 Ккал 22 Ккал 21 Ккал 51 Ккал
брокколі 28 Ккал 27 Ккал 24 Ккал 46 Ккал
кольоровий 30 Ккал 29 Ккал 29 Ккал 64 Ккал
кольрабі 42 Ккал 40 Ккал 39 Ккал 56 Ккал
брюссельської 43 Ккал 35 Ккал 36 Ккал 60 Ккал

Найбільш низькокалорійна і корисна – це варена і тушкована капуста. Смажена капуста володіє високою калорійністю із-за додавання олії при смаженні. Калорійність квашеної капусти на 100 грамів становить 24 Ккал, а в маринованої капусти 72 Ккал. Ну і для любителів готувати пекінську капусту, знайте – у ній 16 Ккал на 100 гр.

Вміст корисних речовин

Дізнайся скільки калорій в тушкованою і квашеній капустіКапуста – визнаний лідер за вмістом вітаміну С. По концентрації цього вітаміну капуста може зрівнятися з полуницею та цитрусовими. Вітамін С необхідний організму для підтримки і зміцнення імунітету і захисних властивостей організму. Достатня кількість вітаміну С попереджає ризик розвитку хвороб ясен.

У капусті містяться вітаміни груп: В1, В2 і В6, які відповідають за правильне функціонування нервової системи, беруть участь в процесах генерації клітин. Вітаміни групи В відіграють важливу роль у водно-ліпідному обміні.

Унікальною властивістю капусти є зміст вітаміну U– метил метіоніну. Цей вітамін має здатність вводити в ремісію хронічні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, знижувати млявість шлунка, зменшувати болі при гастриті.

Капуста, на відміну від багатьох інших овочів і фруктів, зберігає всі корисні вітаміни протягом довго терміну. Клітковина, що міститься в капусті, стимулює роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нормалізує стілець.

Користь капусти при схудненні

Корисні властивості капустиКапуста вкрай корисна при схудненні. Наявність великої кількості харчових волокон дозволяє віднести капусту до ситним продуктом – клітковина швидко і надовго заповнює шлунок, даючи відчуття ситості на кілька годин.

Для цілей схуднення найбільш корисна свіжа і варена білокачанна капуста. Включення капусти в раціон харчування допоможе скинути зайву вагу, поліпшити зовнішній вигляд шкіри волосся.

Капуста як частина дієти

Капуста є невід’ємним продуктом в лікувальних дієтах для людей з хворобами шлунка (гастрит, гастродуоденіт та інші). У ці дієти капуста включена з-за властивостей знижувати запалення шлунка і слизової оболонки.

дієти Дюкана капуста рекомендується до вживання в змішані дні, так як капуста містить багато клітковини, яка допомагає ШКТ переварити велику кількість білка.

Існує капустяна моно дієта, яка заснована на капустяному овочевому супі. Капуста в якості основного дієтичного продукту дозволяє стабілізувати рівень цукру в крові і зменшити відчуття голоду.

Як правильно вибрати капусту

  • В першу чергу варто звернути увагу колір і щільність капусти. У зрілої капусти колір качана може бути різних відтінків яскраво-зеленого, на зрізі – білий.
  • Будь-які темні плями говорять про зіпсоване або лежалом продукті.
  • Качан повинна бути приблизно 3 см, якщо менше – є ймовірність, що капуста вже почала гнити і качан відрізали, щоб надати продукту більш свіжий вигляд.
  • Качан повинен бути щільним, без розколів, тріщин і вм’ятин.
  • Дозрілий качан важить не менше кілограма, маленькі качани не встигли визріти і містять мало вітамінів.
  • Листя капусти повинні бути щільними і тонкими. Товсті листки можуть говорити про високий вміст нітратів у капусті.

Кількісна норма вживання капусти для дорослого і для дитини

Для дорослих рекомендується вживати не менше 150 грамів капусти 3 рази в тиждень. Включення капусти в щоденний раціон недоцільно, так як це може призвести до браку корисних речовин, які відсутні в капусті.

Для дітей норма вживання капусти становить не більше 100 грамів. Дітям можна їсти капусту кожен день невеликими порціями.

Рецепти здорових страв з капустою

Застосування капусти в їжу найпопулярніший рецепт – це салат з капустою. Варіантів салатів зі свіжою капустою вкрай багато. У салатах капуста добре поєднується з морквою , буряком, гранатом, горіхами, огірками, помідорами і редискою.

Супи з капусти – відмінний варіант корисного обіду. Самим корисним і ситним буде суп-пюре з капусти з додаванням моркви і зелені. Також капуста є здоровим гарніром до м’яса. Варіант рецепту може бути таким – м’ясо кролика, тушкована з капустою в сметані.

Квашена капуста є однією з найпопулярніших закусок. Квасять капусту зазвичай з морквою. Для корисного перекусу до квашеної капусти можна додати сухарики з цілісно зернового хліба.

У цілому, капуста за рахунок низької калорійності і великого вмісту вітамінів, є одним з найбільш корисних продуктів. Клітковина і унікальний вітамін U дозволяють ввести капусту в раціон людей з хронічними захворюваннями шлунка.

Якимось одним продуктом капусту замінити дуже складно. Але вживання томатів, моркви, буряків та полуниці дозволить отримати необхідні вітаміни і клітковину, яка міститься в капусті.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *