Зміст
- 1. Таблиця корисних властивостей
- 2. Дієти з огірком
- 3. Корисні властивості
- 4. Протипоказання
- 5. Як правильно вибрати огірки
- 6. Норми вживання
Таблиця калорій
сіром огірку | 15 Ккал на 100 грам ваги |
В солоному огірку | – 11,2 Ккал на 100 грам ваги |
В маринованому огірку | – 16,1 Ккал на 100 грам ваги |
Огірок – популярна однорічна трав’яниста культура, відноситься до сімейства гарбузових, яка здатна плодоносити кілька разів за сезон.
Плід довгастої форми, з дрібними насінням всередині, розміром від 5 до 80 см в залежності від сорту культури, умов вирощування та віку плоду.
Кількість калорій в огірку становить 15 Ккал на 100 грам ваги. Така низька калорійність обумовлюється, насамперед, їх хімічним складом: на 95-97% плід складається з води, а решта 3-5% ділять між собою білки, жири і вуглеводи у співвідношенні 0,8:0,1:3,0
Цей овоч хороший не тільки у свіжому вигляді, але і в солоному або маринованому. При правильному приготуванні огірок практично не змінює свою калорійність і вміст корисних речовин.
Так, 100 грам солоного огірка містять 11,2 ккал, а 100 г маринованих огірочків – 16,1 ккал.
Таблиця корисних властивостей
Макро – элементыМикро – элементыВитамины
Склад | Зміст в 100 гр свіжого огірка | Відсоток середньодобової норми |
Кальцій | 16 | 1 |
Фосфор | 24 | 2 |
Магній | 13 | 3 |
Натрій | 2 | 0 |
Калій | 147 | 7 |
Склад | Зміст в 100 гр свіжого огірка | Відсоток середньодобової норми |
Залізо | 0,3 | 2 |
Фтор | 0,001 | 0 |
Цинк | 0,2 | 1 |
Селен | 0,3 | 0 |
Склад | Зміст в 100 гр свіжого огірка | Відсоток середньодобової норми |
А | 0,03 | 1 |
2.8 | 4 | |
В5 (пантотенова кислота) | 0,3 | 3 |
В9 (фолієва кислота) | 0,007 | 2 |
РР (ніацин) | 0,1 | 0 |
16,4 | 20 |
Огірок в дієтичному харчуванні – важлива складова завдяки наступним властивостям:
- зміст вітамінів і мінералів в огірку незначний, його можна вважати лише хорошим джерелом вітаміну К і калію;
- містить ферменти, які допомагають краще засвоюватися білків тваринного походження. Вживання м’ясних страв з огірком допомагає знизити навантаження на органи травлення;
- високий рівень вмісту води і калію в поєднанні з невеликим рівнем натрію чинить сечогінну дію;
- має стимулюючу дію на кишечник, обумовлене вмістом клітковини;
- затримує перетворення вуглеводів в жири внаслідок змісту тартроновою кислоти.
Дієти з огірком
Огірок використовується практично у всіх дієтах:
- низькокалорійних, маложирных (Дієта Кіма Протасова) – без обмежень,
- низьковуглеводних (Кремлівська, Аткінса), в білкових (дієта Дюка), а також в системі «мінус 60» з обмеженнями кількості або в поєднанні з деякими продуктами.
- Популярна огіркова монодієта.
Заборонений огірок тільки в жировій дієті.
Корисні властивості
Також огірок корисний для організму в цілому:
- свіжовичавлений сік огірка має протикашльовим ефектом;
- огірок перебуває на другому місці після чорної редьки по високому вмісту лужних солей, які допомагають нейтралізувати кислоти. Це сприяє нормалізації обмінних процесів, попереджає передчасне старіння клітин;
- свіжий овоч попереджає утворення каменів у внутрішніх органах.
- чинить жовчогінну дію;
- допомагає поліпшити роботу щитовидної залози;
- солоні огірочки багаті вмістом корисних бактерій, які контролюють кількість і розвиток шкідливих мікроорганізмів у кишечнику;
Протипоказання
Проте є і обмеження для вживання огірків:
- виразкова хвороба шлунку і гастрит;
- схильність до діареї;
- солоні огірки не рекомендується вживати при гіпертонії і захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
Для дорослого і здорової людини, що бажає забезпечити себе денною нормою калію, магнію і вітамінів групи В, потрібно вживати банани. Норма – 3-5 стиглих фруктів, але при цьому потрібно знати, скільки калорій в банані, що б, не перебрати зайвого. Також в раціон буде корисно внести яблука http://www.davajpohudeem.com/pitanie_dlia_pohudeniya/kalorijnost_productov/frukti/v-yabloke.html
Як правильно вибрати огірки
- овоч має бути без пошкоджень і плям. У місцях порушення цілісності шкірки (вм’ятини, тріщини) швидко з’являються різні хвороботворні мікроорганізми;
- зверніть увагу на шипи, так звані «пупиришки». В ідеалі вони повинні бути тонкі і м’які;
- темно-зелений колір шкірки і наявність грубих шипів говорить про високу вірогідність використання хімічних речовин при вирощуванні, від таких плодів краще відмовитися;
- біля плодоніжки огірок повинен бути твердим і пружним. Якщо він м’який, млявий – значить користі від такого плоду небагато, всі вітаміни і корисні речовини вже розпалися;
Зберігати огірки потрібно так, щоб вони не втрачали вологу, в поліетиленовому пакеті, контейнері або обернувши в харчову плівку.
Перед вживанням краще очистити шкірку, так як саме в ній найбільший вміст нітратів. Ще один спосіб нейтралізувати нітрати – опустити на кілька годин огірки в холодну воду.
до Вашої уваги пропонуємо відео ролик з передачі «Все буде добре«, в якому експерти розкажуть, яким повинен бути огірок і як його правильно вибрати
Норми вживання
Свіжий огірок можна вживати дорослим до 600 грам в день, дітям – до 300 грам. Варто зауважити, що мова йде про овочі в літній сезон, вирощених без додавання хімікатів. Тепличні огірки, ранні або зимові в такій кількості вживати не можна із-за підвищеного вмісту нітратів, їх доцільно використовувати нечасто і в невеликих кількостях.
Норма вживання солоних огірків дорослим – до 100 грамів на день, дітям – до 50 грам. Це зумовлено великим вмістом солі в 100 грамах продукту міститься 86,5 % добової норми споживання.
Огірок використовується і як самостійне блюдо, і як доповнення до основного. Тепловій обробці його ставити не прийнято, у вареному і смаженому вигляді огірки не вживають. Хороший огірок в солоному вигляді, маринованому і малосольном. Чудово використовуються огірки в салатах, як у суто овочевих, так і в м’ясних.
Отже, огірок є цінним легко засвоюваним продуктом.
- Незамінний для людей, які дотримуються правил низькокалорійного харчування.
- Унікальний по співвідношенню калію і натрію в складі.
- Низькокалорійний, добре втамовує спрагу.
Однак необхідно пам’ятати про те, що кожен овоч максимально хороший в свій сезон, для огірка це літні місяці.


