Скільки калорій в різних борщі?

Борщ в тарілці зі сметаною

Борщ – страва воістину універсальний: густий, наваристий зігріє і додасть сил в холодну пору; легкий, зелений — освіжить і швидко насичує у спеку. І хоча блюдо це відомо зі стародавніх часів, немає двох господинь, які готували б однаковий борщ.

Втім, навіть в однієї господині в різні дні він виходить різним смаком: коли свіжі помідори замість томатної пасти куховарка-майстриня додасть, коли болгарський перець в зажарку накришить, коли кислу капусту замість свіжої у каструльку высыпет… Тому і складно підрахувати калорійність борщу. Втім, деякі цифри все ж можна вивести.

Зміст

  • 1 Чим корисний борщ?
  • 2 Ідеальний борщ: вивчаємо склад…
  • 3 …і визначаємо калорійність
  • 4 Знижуємо калорійність борщу: господині на замітку

Чим корисний борщ?

БорщЗелений або зварений з великою кількістю буряків, пісний або на м’ясному бульйоні – будь борщ принесе користь здоров’ю.

Це чудове блюдо:

  • будучи збалансованим за складом, містить у собі практично всі необхідні людині білки, жири, вуглеводи, вітаміни та мінерали;
  • м’яко обволікає внутрішні стінки шлунка і кишечника, допомагаючи впоратися з хронічними хворобами ШКТ;
  • добре насичуючи навіть маленькою порцією, рятує від переїдання;
  • покращує обмін речовин і сприяє швидкому розщепленню надійшли в організм вуглеводів і жирів. Процес цей супроводжується виділенням теплоти. Саме тому після тарілочки борщу стає жарко;
  • завдяки високому вмісту клітковини в овочах м’яко очищає кишечник, виводить токсини і важкі метали.

Ідеальний борщ: вивчаємо склад…

До складу страви дійсно можуть входити різні інгредієнти, проте базовий набір незмінний: картопля, цибуля, морква, буряк, помідори, білокачанна капуста, зелень. Далі все обмежується тільки фантазією господині і набором наявних в холодильнику продуктів.

Зелений борщ у тарілціВи можете зробити борщ більш наваристим, додавши в нього відварену квасолю або свіжий зелений горошок, підкислити блюдо лимонним соком або кислою капустою замість свіжої, приготувати його на бульйоні з того м’яса, що виявиться в морозильній камері: і з куркою, і зі свининою, і з яловичиною, і з телятиною, і з кролятиною він хороший. Ароматним ваше блюдо зроблять лавровий лист, запашний перець горошком і корінь селери, а додасть пікантності дрібно нарізаний зубчик часнику.

Зелений борщ найчастіше сезонен. Готують його навесні з появою першої свіжої зелені: черемші, щавлю, салату. Втім, ніщо не заважає влаштувати вам справжній вітамінний свято взимку, використовуючи заморожену зелень. В це блюдо, як правило, не додають буряк і нерідко обходяться зовсім без м’яса – заміною йому служать дрібно накрошенные відварні курячі яйця.

…і визначаємо калорійність

Ґрунтуючись на складі страви, можна визначити його калорійність.

наприклад, 100 грамів пісного борщу, звареного на овочевому бульйоні, містять всього 30 ккал, завдяки чому таке блюдо можуть сміливо включати в раціон ті, хто безкомпромісно бореться із зайвою вагою. Трохи більше – приблизно 37 ккал на 100 грам – містить у собі зелений борщ пісний.

це Пояснюється тим, що в числі інгредієнтів зеленого борщу – курячі яйця і сметана, дуже калорійні продукти. Втім, будьте пильні: той же вітамінний борщик зварений на наваристому бульйоні з кісточки з м’ясом, потягне аж на 187 ккал на 100 грам продукту!

А ось калорійність червоного борщу на м’ясному бульйоні залежить від того, який саме вид м’яса був використаний. Наприклад, калорійність борщу з яловичиною складе 87 ккал на 100 грам продукту.

Калорійність борщу з куркою може змінюватися в залежності від того, в якому вигляді ви будете готувати птицю. Всього 34 ккал на 100 грам страви – за умови, що з курки знята шкірка, і аж 50 ккал на 100 грам першого страви, звареного на курку з шкіркою. Тим не менш, куряче м’ясо продовжує залишатися одним з найбільш дієтичних, а тому нерідко виявляється в тарілці.

Обережніше потрібно бути зі свининою. Свиняче м’ясо зазвичай жирне, тому й страва, зварене на ньому, виходить зовсім не легкою – 164 ккал на 100 грам продукту.

Тому якщо ви дотримуєтеся суворої дієти – з-за хвороби або для схуднення, – від борщу зі свининою краще відмовитися. Страву зі свининою з успіхом замінить його аналог з яловичиною або куркою.

Знижуємо калорійність борщу: господині на замітку

Якщо ви дуже любите це прекрасне блюдо і зовсім не готові відмовитися від нього, але і стрункість фігури при цьому хочете зберегти, запам’ятайте ці нескладні прийоми:

  • підсмажуйте овочі на мінімальній кількості рослинного масла, а якщо у вас є сковорідка з антипригарним покриттям, відмовтеся від масла зовсім;
  • варіть бульйон на м’ясі, а не на м’ясній кісточці: так ви гарантовано позбавите себе від зайвих калорій;
  • зварений на свіжій капусті борщ виявиться набагато менш калорійним, ніж той, що виготовлений на квашеної;
  • чим менше картоплі опиниться в страві, тим краще для вашої фігури;
  • замість майонезу в якості заправки ви можете використовувати нежирну сметану або відмовитися від неї зовсім;
  • на тарілочці ароматного страви подавати краще чорний або сірий, але не білий хліб: житнє випічка краще підійде до смаку, так і калорій у ній міститься менше, ніж у пшеничному.
Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *