Скільки кофеїну міститься в різних сортах чаю?

Трав'яний чай наливають у чашки

Багато людей відмовляються від кави, оскільки він впливає на серцево-судинну систему. Один з компонентів напою – алкалоїд кофеїн (теїн) – підвищує навантаження на ці органи, що може призвести до неприємних наслідків. Але треба ж чимось замінити цей гарячий напій! І в хід йде чай. За день людина може непомітно для себе вжити 4-5 чашок ароматного пиття. І мало хто замислюється, чи є в чаї кофеїн. А адже цей напій теж не так простий.

У деяких видах чаю міститься досить багато теїну. Але він має іншу дію на організм: не таке виражене і більш щадне. Компонент танін гальмує функції кофеїну, завдяки чому чай не має такого збуджуючого ефекту. Плюс до всього продукт не викликає залежності.

Зміст

  • 1 Який сорт чаю самий міцний?
  • 2 Які фактори впливають на вміст кофеїну?
  • 3 Норма кофеїну

Який сорт чаю самий міцний?

Люди помилково вважають, що чим темніше цей напій, тим більше в ньому міститься кофеїну. Але це не так. По-перше, концентрація цього компонента залежить від строку збирання врожаю. Молоді листочки, а тіпси (нирки) в особливості, насичені гуаранином (друга назва кофеїну). Чай з них швидко допоможе остаточно прокинутися.

По-друге, колір напою не впливає на його підбадьорливі властивості. У чорному чаї кофеїну все-таки менше, ніж у зеленому. Чашка останнього напою (міцного) містить приблизно 82-85 мг. Якщо виробник вирішив додати якийсь ароматизатор або інгредієнт, цей показник стає нижчою – приблизно 60-75 мг. Варто зауважити, що торгова марка продукту теж впливає на дане число. Один і той же зелений чай без добавок від різного виробника може мати неоднаковий відсоток кофеїну.

Сушене листя чаюДля порівняння: після випитої кави організм отримає близько 80-120 мг теїну. У чорному чаї концентрується 40-60 мг алкалоїду. Білий сорт є лідером за низьким змістом кофеїну. Одна порція не розбурхає вас, тому що має тільки 6-25 мг гуаранина. Варто зауважити, що в білому чаї міститься дуже багато антиоксидантів, які корисні для здоров’я. Даний сорт вважається елітним, оскільки його збирають виключно вручну, і на виробництво ідуть тільки два верхні листочки. Смак напою ніжний, а тонкий запах.

Сорт оолонг (улун) містить близько 12-55 мг. Він є різновидом зеленого чаю, тому теж багатий кофеїном. Його виробляють з дорослих дерев. Особлива технологія дозволяє створити сировину, з якого виходить дуже корисний напій. Улун – лідер за вмістом антиоксидантів. Його регулярне вживання помітно омолоджує і робить позитивний вплив на організм. Але і ціна оолонга досить висока.

Які фактори впливають на вміст кофеїну?

В зеленому чаї більше всього гуаранина з-за специфічною технологією обробки сировини. Листя, по суті, зриваються з одного дерева. Але подальше поводження з ними різне. Зелений сорт «живе» завдяки інактивації ферментів, які руйнують колір листа. Це роблять шляхом термообробки – пропарювання, обжарювання, впливу гарячого повітря.

Виробники не зав’ялюють та не ферментують зелений чай, на відміну від чорного. Основними технологічними операціями є фіксація кольору, скручування, термообробка. І чим вище температура, тим менше в листах кофеїну.

Чай з малиноюНа утримання гуаранина також впливають наступні фактори:

  1. Місце зростання.
    З Індії та Африки привозиться чай типу ассамика. У ньому відсоток теїну досить високий. А от китайський продукт більш корисний для здоров’я.
  2. Клімат.
    У холодних і високогірних регіонах ростуть дерева, які накопичують у своїх листах кофеїн. А ось в жарких краях рослини містять менше цього алкалоїду.
  3. Якість.
    Крупнолистовий чай віддасть у воду не так багато кофеїну, як дрібний. Останній випустить більше гуаранина, оскільки має велику площу зіткнення з рідиною. Наприклад, порошковий зелений чай матте збагатить організм теином не гірше кави, а все тому, що з нього вживається 100% алкалоїду.
  4. Кількість заварювань.
    Кожне наступне використання чаю робить напій «слабкіше». Тому якщо ви не хочете підбадьоритися, вживайте продукт, зроблений зі старої заварки.
  5. Конкретний вид чаю.
    Деякі сорти спочатку відрізняються низьким вмістом кофеїну. Хочете спробувати саме такий напій – віддавайте перевагу зеленому чаю Ханчжоу Тянь Му Цін Дін, білому Бай Му Дань і чорного Бай Лінь Гун Фу.

А якщо зовсім не хочете вживати теїн, то пийте трав’яні або квіткові чаї. Вони не мають у своєму складі алкалоїдів і збагачують організм вітамінами.

Норма кофеїну

В день можна вживати до 300 мг теїну. Ця кількість зазвичай не завдає шкоди і не чинить сильний підбадьорливу дію на організм. Дитячому організму належить максимум 45 мг кофеїну, що прирівнюється до 45 г молочного шоколаду або 350 мл газованої води. Алкалоїд у кількості 500-600 мг може підірвати здоров’я.

Що стосується чаю, в день ви можете спокійно дозволити собі 3-4 чашки цього гарячого напою. При першому заварюванні вивільняється близько 70-80% речовини, при другому – залишилася маса. Хороший чай можна використовувати кілька разів, і при цьому кількість матеріалу, що надійшов в організм кофеїну не буде стрімко рости.

Не відмовляйте собі в чашечки ароматного чаю з ранку! Помірність протягом дня дозволить зберегти здоров’я та навіть зміцнити його.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *