Софора японська, її застосування, лікувальні властивості та протипоказання

Корисні властивості і протипоказання софори японської

Зміст

  • 1. Хімічний склад
  • 2. Корисні і лікувальні властивості софори японської
  • 3. Софора в дієтології: бути чи не бути?
  • 4. Збір і зберігання плодів
  • 5. Протипоказання і побічні ефекти
  • 6. Відгуки споживачів

Софора японська – високе, могутнє дерево родини бобових, що росте в регіонах з теплим кліматом. Рослина характеризується як світлолюбна, морозостійка і посухостійка, заввишки близько 20-25 м володіє пишною кроною. Цвіте софора в перший раз тільки через 30 років після висадки з липня по серпень місяць дрібними запашними квітками блідо-рожевого або молочного відтінку, зібраними в грушоподібні суцвіття. Що пояснює її висадку в якості декоративного рослини. Плоди ж встигають тільки до жовтня.

Хімічний склад

Плоди софори містять такі біологічно активні елементи:

  • флавоноїди (рутин);
  • алкалоїди (пахикарпин);
  • глікозиди;
  • жирні олії;
  • зола;
  • органічні кислоти;
  • мікроелементи (калій, кальцій, магній, залізо, цинк, йод, бор).

Софора – абсолютний рекордсмен за вмістом рутина і глікозидів, що зумовлює її благотворний вплив на організм.

Корисні і лікувальні властивості софори японської

Сфери медичного застосування цієї рослини вражають. Для лікування і профілактики захворювань використовуються екстракти і витяжки з суцвіть і плодів рослини. Позитивний вплив софори спостерігається в наступному:

  • профілактика атеросклерозу;
  • зниження ризику виникнення інсульту та міокарда, а також інших серцевих хвороб;
  • зміцнення стінок судин і капілярів, поліпшення механізму кровопостачання і утворення кров’яних тілець;
  • профілактика анемії;
  • зменшення навантаження на серце, нормалізація його роботи і поліпшення м’язової активності;
  • регуляція згортання крові;
  • зниження ризику виникнення тромбів;
  • нормалізація АТ, вирівнювання серцевого ритму, згладжування кризів гіпертонії испазмов серцевих судин;
  • зниження тиску на очах;
  • профілактика хвороб сечостатевої системи та поліпшення її функцій в цілому;
  • зниження набряклості;
  • полегшення перебігу тяжких форм алергічних;
  • нормалізація стану ЦНС, гальмування імпульсного процесу і зниження збудливості;
  • благотворний вплив на органи малого тазу;
  • антимікробну, протизапальну і ранозагоювальну дію;
  • профілактика хвороб дихальних шляхів;
  • зміцнення імунітету та полегшення протікання простудних захворювань;
  • регуляція обмінних процесів на клітинному та тканинному рівні з їх частковим відновленням;
  • перешкоду раннього старіння організму;
  • профілактика онкологічних захворювань;
  • нормалізація мікрофлори і функцій ШКТ, поліпшення стільця, виведення токсинів і продуктів розпаду;
  • профілактика хвороб органів травлення;
  • нормалізація жирового, водно-сольового і обміну речовин;
  • зміцнення кісткової тканини;
  • вирівнювання функцій щитовидної залози та поліпшення гормонального обміну;
  • поліпшення функцій репродуктивної системи;
  • запобігання розвитку цукрового діабету;
  • поліпшення станів при захворюваннях ротової порожнини.

Основний вплив визначається наявністю в плодах рутина – речовини, не синтезованого клітинами і тканинами організму самостійно, а одержуваного тільки ззовні. Рутин відповідає за функціонування серцево-судинної системи і цикл кровотворення.

Софора в дієтології: бути чи не бути?

Сфери застосування софори японськоїНезважаючи на свій унікальний склад та високий вміст білка в їжу будь-які частини рослини не вживаються, оскільки навіть застосування настоянок в лікувальних цілях тривалістю більше 5 місяців може обернутися отруєнням. Крім того, вміст фітонцидів робить смак плодів в’язкі-гірким.

Незначний ефект схуднення спостерігається як супутнє дію від тритижневого курсу прийому настойки внутрішньо, завдяки здатності активних речовин у складі софори нормалізувати обмінні процеси організму. В ряді випадків таке ж другорядне вплив на підшкірні жирові відкладення спостерігається при застосуванні компресів і розтирань на основі витяжок і відварів рослини.

Багато пацієнтів, які страждають цукровий діабет і брали настойку або настій з плодів софори за приписом лікаря разом з дієтичним харчуванням, також відзначили незначне зниження ваги.

Підводячи підсумок, можна зробити висновок, що ця бобова культура непридатна в якості компонента дієтичного столу.

Як правильно вживати гарбузовий продуктСофора японська, як ми бачимо, малопридатна для дієтології і зовсім непридатна як окремого харчового продукту. Тому охочим схуднути за допомогою дієт або здорового харчування краще звернути увагу на інші цікаві продукти, наприклад, почитати про користь і шкоду хурми або про корисні властивості і протипоказання імбиру.

Збір і зберігання плодів

Як правильно збирати і зберігати софору японськуПлоди софори – найцінніша частина дерева, де зосереджені всі активні речовини і компоненти. Збір урожаю відбувається в кінці жовтня, в суху сонячну погоду. Обов’язкова умова – стулки бобів софори повинні бути м’ясистими, яскраво-зеленого кольору. Червонуватий плід до переробки вже непридатний. Боби зрізаються і сушаться на спеціальних сушарках при температурі 42-44 градуси при гарній вентиляції і постійному ворошении для опадання листя і бутонів.

Висушені плоди зберігаються в мішках з полотна або перемелюють у порошок. На великих підприємствах сухі боби засипаються в дерев’яні ящики, вистелені папером. Заготовлену сировину може зберігатися з дотриманням режимів вологості і допустимих температур не більше року.

Протипоказання і побічні ефекти

Явним протипоказанням для прийому препаратів софори є алергія і індивідуальна непереносимість. Слід врахувати, що алергічні ознаки можуть проявитися не відразу, а через якийсь час.

Протипоказання до вживання софориНа початкових етапах часто спостерігаються загальна слабкість, запаморочення, розлади травлення, біль в області шлунка і нудота.

До числа інших протипоказань відносять:

  • професійну діяльність, що вимагає підвищеної концентрації уваги;
  • вагітність та період лактації;
  • вік до 14 років.

У випадках перевищення рекомендованої дози можливі отруєння.

Відгуки споживачів

Завдяки настоянки софори у моєї бабусі нормалізувався до 130/80. Для 74 років, після гіпертонічного кризу – хороший показник. Настоянку пили 2.5 місяці. І через півроку знову повторимо курс.

Антоніна

Використовую екстракт софори для голови – просто капаю пару крапель в маску перед нанесенням. Волосся стали набагато менше випадати, м’які і шовковисте.

Ольга

Софора японська – унікальна рослина, нетоксичний, але вкрай отруйна, воно при всьому багатстві складу і високому вмісті білка абсолютно непридатне в їжу і використовується виключно в медичних і косметологічних цілях. Діліться коментарях вашим досвідом її застосування.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *