Соняшникова халва, її користь і шкода

Користь і шкода соняшникової халви

Зміст

  • 1. Корисні властивості соняшникової халви
  • 2. Хімічний і вітамінний склад
  • 3. Застосування в кулінарії і дієтології
  • 4. Як вибрати якісний продукт
  • 5. Шкоди та протипоказання соняшникової халви

Халва являє собою саму популярну східну солодкість, яку виготовляють з горіхів, насіння й цукру. Спочатку халву почали робити в 5 столітті в Ірані, а звідти рецепти приготування цього східного ласощі поступово поширилися по всьому Середньому і Близькому Сходу. На сьогоднішній день халва вживається і в європейських країнах, а також в Україні та Росії, нею складно когось здивувати. Існує кілька видів халви, а саме: арахісова, горіхова, тахинная і соняшникова. Остання є речі найпоширенішою. Чи корисна соняшникова халва і чим конкретно?

Корисні властивості соняшникової халви

  • Показано вживання соняшникової халви людям, які страждають розладами нервової системи.
  • Добре цей продукт зміцнює судини, покращує кровообіг, захищає судини від появи бляшок. Варто включити халву в свій раціон, при наявності серцево-судинних патологій.
  • Вживання халви стабілізує процес засвоєння вуглеводів, а також покращує секреторну функцію вироблення шлункового соку. Приводить в норму кислотність травного тракту.
  • Продукт має загальзміцнювальну дію.
  • Має гарний вплив на ріст та стан волосся, а також шкіру голови. Обов’язково потрібно включити в свій раціон харчування цей продукт тим, хто втрачає волосся внаслідок перенесеного стресу.
  • Особливо корисно вживати соняшникову халву вагітним жінкам, а також під час годування малюка грудьми.
  • В халві міститься багато вітаміну Е, тому вона принесе користь для чоловіків і жінок у дітородному віці, сприяє активації репродуктивної функції.

Потрібно зауважити, що халва дуже добре засвоюється організмом завдяки прекрасному амінокислотним складом і особливій технології виготовлення.

Хімічний і вітамінний склад

Корисна соняшникова халва для організму людиниЦе східне ласощі відрізняється унікальною харчовою цінністю. В халві міститься багато білків, харчових волокон, рослинних жирів, мальтози і жирних кислот.

З мінералів в халві присутні: цинк, мідь, калій, залізо, магній, фосфор і кальцій. Також в продукті є наступні вітаміни: РР, В2, В1, F1.

Харчова і енергетична цінність 100 грамів продукту:

  • білки – 11,6 грам;
  • жири – 29,7 грама;
  • вуглеводи – 54 грами;
  • калорійність халви – 516,2 ккал.

Застосування в кулінарії і дієтології

Халва є досить популярним ласощами, яке прийнято подавати в якості десерту. Її не використовують для приготування будь-яких інших страв, а вживають зазвичай з різними напоями: зеленим і чорним чаєм, какао, кави та іншими.

Корисні властивості соняшникової халвиСоняшникова халва досить непогано поєднується з шоколадом, родзинками, цукатами, кокосовою стружкою і ваніліном, нерідко ці компоненти використовуються в процесі приготування цього різновиду халви.

У свою чергу не варто вживати соняшникову халву спільно з сиром, м’ясними і молочними продуктами, так як вони погано поєднуються між собою, і в такому поєднанні продукт може гірше засвоюватися організмом аж до появи алергічних реакцій.

Багатьох хвилює питання: «чи Можна вживати цю східну солодкість під час схуднення?» Безумовно, робити цього не варто, адже халва – дуже калорійний продукт, плюс в ній міститься велика кількість жирів, все це ніяк не буде сприяти позбавленню від зайвих кілограмів, а навпаки, може стати причиною їх появи. Тому тим, хто мріє схуднути на пару розмірів, краще тимчасово виключити цей ситний продукт зі свого раціону і почекати кращих часів для його вживання.

Як вибрати якісний продукт

Запакована халва – уважно вивчіть упаковку та складу на наявність в ньому емульгаторів, ароматизаторів, барвників та консервантів, адже вони дуже шкодять якості продукту. У натуральній халві не повинно бути ніяких добавок і іншої хімії Кращий варіант – це покупка халви в прозорій упаковці, тоді ви зможете оцінити її за зовнішнім виглядом. Тут також є свої нюанси:

  • Якщо на продукті видно крапельки цукру – виробники заощадили на основі і поклали занадто багато карамелі замість насіння.
  • Жирові краплі свідчать про порушення технології виробництва.
  • Темний наліт свідчить про неправильному зберіганні або закінчився термін реалізації.

Вагова халва – тут також важливо розглянути майбутню покупку:

  • Наявність лушпиння є ознакою низької якості.
  • Свіжа халва повинна бути світлою, тендітною, мати чітку шарувато-волокнисту структуру.
  • На пробу якісний продукт не прилипає до зубів і не має гіркого присмаку.
  • Уточніть у продавця термін реалізації продукту – вагова халва зберігається не більше тижня, щоб не допустити окислення жирів.

Якщо говорити про запакованої халві – тут, завдяки вакуумній упаковці продукт може зберігатися до шести місяців, а в картонній – близько двох місяців. Після відкриття перекладіть халву в керамічну або скляну тару з кришкою і тримайте в холодильнику.

Взагалі не рекомендується купувати халву на ринку з причини її низької якості. І не потрібно забувати, що при неправильному зберіганні продукту (особливо соняшникової халви), яке досить часто спостерігається у роздрібних торговців, в ньому може утворитися небезпечна для здоров’я цвіль.

Шкоду і протипоказання соняшникової халви

Шкідливої халва може бути, по-перше, у разі надлишкового споживання або ж якщо є протипоказання до її компонентів, ну і звичайно шкоду принесе неякісний або прострочений продукт.

через свою підвищеної солодощі халва може принести шкоду:

  • при цукровому діабеті;
  • людям із зайвою вагою;
  • у разі патології травного тракту;
  • за наявності протипоказань до вживання насіння;
  • при індивідуальній непереносимості.

У разі панкреатитів, холециститів та інших патологій печінки шкоду халви обумовлюється тим, що вона важка для шлунка, який і так не правильно працює з причини хвороби.

Чим корисна може бути соняшникова халваТакож шкідливість продукту полягає в поганій основі. Згідно з даними досліджень, проведених в Каліфорнійському університеті, було доведено, що насіння (особливо соняшнику) з плином часу накопичують кадмій. Це означає, що прострочена халва здатна провокувати інтоксикації.

На сьогоднішній день багато виробників в процесі виробництва халви використовують різні підсолоджувачі, які містять ГМО, тому дуже обережно обирайте це східне ласощі. Це ж стосується і всяких хімічних добавок, ароматизаторів, емульгаторів та інших хімікатів.

Ще один очевидний недолік соняшникової халви – вона є досить сильним алергеном. Самий розумний варіант – це ласувати східним десертом окремо, не натщесерце, але і не на повний шлунок (також, до прикладу, як ми їмо диню чи кавун). Це допоможе організму краще засвоїти цей продукт.

Щоб соняшникова халва була в радість вашому організму і не принесла з собою яких-небудь неприємних наслідків – купуйте продукт тільки в перевірених місцях і не перевищуйте норму його споживання.

Ви прочитали статтю і не виявили в ній якогось цікавого або важливого факту про халві соняшниковій? Обов’язково розкажіть про це в коментарях, які знаходяться відразу після статті! Діліться з іншими своїм досвідом!

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *