Соняшникова олія, його користь і шкода

користь і шкода соняшникової олії

Зміст

  • 1. Виробництво та різновиди продукту
  • 2. Кулінарне застосування
  • 3. Використання в медицині і косметології
  • 4. Шкоди та протипоказання до вживання
  • 5. Чим корисно соняшникова олія
  • 6. Як краще зберігати
  • 7. Відгуки про соняшниковій олії

За офіційними даними перше в Російській імперії соняшникова олія було отримано 1829 році кріпаком графа Шереметьєва Д. Бочкарев в слободі Олексіївка тоді Воронезької губернії (зараз це невелике містечко в Білгородській області). Селянин за допомогою выдолбленного стовбура дерева і примітивного преса отримав перші краплі запашного масла. До цього моменту квітки соняшника служили лише прикрасою палісадників. Вже в 1833 з’являється перший завод по переробці соняшника. Але на розкопках стародавніх слов’янських городищ XI століття до н. е. вчені виявляють судини з залишками соняшникової олії. Чому секрет виготовлення соняшникової олії був згодом втрачено, залишається загадкою.

Соняшникова олія – один з найбільш корисних і життєво необхідних продуктів у житті сучасної людини. Воно не тільки має харчову і смакову цінність, але і бере участь в будівництві і оновлення клітин організму. Замінити натуральне соняшникова олія іншими продуктами практично неможливо через його унікальності.

Виробництво та різновиди продукту

рафіновану і нерафіновану соняшникову оліюУ сучасному виробництві соняшникова олія виготовляється з попередньо очищених і подрібнених в кашку насіння олійних сортів соняшнику. Незважаючи на безліч різновидів соняшникової олії, його можна розділити на два виду: рафінована і нерафінована, кожне з яких може у залежності від використання приносити як користь, так і шкоду.

Нерафіновані сорти масла виходять шляхом пресування або екстракції. Вони мають приємний смак і запах, в них міститься найбільша кількість корисних речовин і мікроелементів, фосфоліпідів та жирних кислот. Це масло має насичений жовтий колір і приємний аромат, а вживається, як правило, у свіжому вигляді як заправок для салатів. Така олія має порівняно короткий термін зберігання, після закінчення якого воно каламутніє і гіркне.

Рафінована олія проходить додаткове очищення, внаслідок якої масло набуває більш світлий колір, позбавляється від опадів і домішок. Таке масло, на жаль, практично повністю позбавлена фосфатидів, містить меншу кількість токоферолів, вітамінів і корисних речовин. Зате таке масло придатне для смаження, тушкування, пасерування, застосовується для консервації.

Кулінарне застосування

Соняшникова олія є одним з найбільш затребуваних в кулінарії, воно більш доступно і звично, ніж, наприклад, оливкова і смачніше лляного або кукурудзяного та інших масел. Крім цього, масло з насіння соняшнику значно корисніше тваринних жирів, оскільки до складу яких входить холестерин – продукт тваринного походження, що негативно впливає на організм людини. При виготовленні рослинних жирів, наприклад маргарину, також використовується соняшникова олія. Крім того, його часто додають в тісто (наприклад, при приготуванні млинців), воно незамінне в приготуванні салатів, особливо овочевих, пасеруванні овочів (наприклад, при приготуванні борщу), смаження і тушкуванні. Що стосується консервації, то це єдине масло, яке практично не впливає на смак продуктів, що піддаються консервації.

Використання у медицині і косметології

медичне і косметологічне використання олії соняшникуУ народній медицині існує безліч рецептів лікування з використанням соняшникової олії. Так, воно рекомендовано до застосування при запорах, боротьбі з атеросклерозом і жовчнокам’яну хворобу. У таких випадках рекомендується застосовувати неочищена олія першого віджиму. Офіційна медицина рекомендує використовувати масло з насіння соняшнику в цілях профілактики атеросклерозу, оскільки вітамін F, що міститься в його складі не тільки перешкоджає заростання судин холестерином, але і руйнує вже утворилася атеросклеротическую сітку. Але добова доза масла, здатна принести користь, донині залишається спірним питанням і коливається в межах 1-3 чайних ложок.

При цьому зловживання м’ясними і рибними продуктами, смаженими на соняшниковій олії, може призвести до кардіоміопатії та серцевої недостатності, оскільки при смаженні в соняшниковій олії утворюються шкідливі речовини.

Засмажені до коричневої скоринки вироби з картоплі і випічка негативно впливають на ДНК і можуть призвести до мутацій, згідно останніх досліджень шведських учених.

В косметології соняшникова олія застосовується як компонент мазей і кремів, а також у різних обгортаннях, масках для волосся завдяки наявності в складі вітамінів A, E, D. Правильне вживання олії насіння соняшнику позитивно впливає на стан шкіри, волосся і нігтів.

Шкоду і протипоказання до вживання

Рафінована соняшникова олія, отримана в процесі екстракції (спосіб, при якому підготовлену сировину заливається органічним розчинником гексаном, вымываемым після виготовлення масла за допомогою водяної пари і луги) досить гарне і світле, позбавлене домішок, що містяться у нерафінованих аналогах. Але, на жаль, повністю позбутися від гексану неможливо, а його залишки чинять негативний вплив на організм.

здорове харчування - меню на тижденьПротипоказань до вживання соняшникової олії в помірних кількостях практично немає. При цьому дієтологи рідко включають його до складу страв, що сприяють зниженню ваги, оскільки воно дуже калорійне (близько 900 калорій 100 грамах продукту).

Проте в поєднанні з деякими низькокалорійними продуктами воно цілком може бути присутнім як елемент дієтичного харчування. Детальніше про калорійність продуктів дивіться спеціальний підрозділ: http://www.davajpohudeem.com/pitanie_dlia_pohudeniya/kalorijnost_productov

Чим корисно соняшникова олія

Зате в якості компонента страв здорового харчування соняшникова олія входить завжди, оскільки воно містить збалансований набір жирних кислот (олеїнової і ленолевой), що беруть важливу участь в будівництві клітинних мембран і оболонок нервових волокон. Це масло дуже поживне, легко і повністю засвоюється організмом.

Як краще зберігати

Що стосується зберігання, то в скляних пляшках масло зберігається довше, ніж у пластикових аналогах. При цьому зберігати олію краще в темному прохолодному приміщенні, без прямої взаємодії з сонячними променями. Продовжити термін зберігання нерафінованої олії можна, якщо додати в ємність квасоля, роздроблену молотком, або чайну ложку солі. При виборі соняшникової олії слід орієнтуватися не тільки на склад, включення домішок, виробника, але й на спосіб його виготовлення і очищення.

Відгуки про соняшниковій олії

Соняшникова олія ідеально для догляду за посіченими кінчиками волосся! Перед миттям голови, наношу масло на волосся на 15-20 хвилин, потім змиваю. Результат відмінний, а масло завжди є в будинку

Марина

Регулярне вживання в помірних кількостях допомогло мені в боротьбі з атеросклерозом. Після трьох місяців щоденного вживання цього продукту почуваю себе значно краще.

Галина

Це важливий і незамінний продукт в приготуванні літніх салатів з овочів і зелені. Ми воліємо запашне та ароматна соняшникова олія першого холодного віджиму.

Поліна

Може бути, хтось хоче поділитися кулінарними секретами, рецептами народної медицини, масками для обличчя, волосся і тіла з використанням олії? Залишайте в коментарях свої спостереження. Ваша участь дуже важливо для нас.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *