Свіжий інжир, його користь і шкода

Користь і шкода інжиру

Зміст

  • 1. Хімічний склад
  • 2. Корисні властивості інжиру
  • 3. Інжир в дієтології і для схуднення
  • 4. Як правильно їсти інжир
  • 5. Можливу шкоду й протипоказання
  • 6. Вибір якісного інжиру
  • 7. Як правильно зберігати фрукт

Інжир (фіга, фігове дерево, смоква, інжир) і його плоди відомі з давніх часів, перша згадка можна знайти ще в Біблії. Батьківщиною фрукта вважаються Мала Азія, Туреччина та Індія, саме там близько п’яти тисяч років тому почали виростати перші дерева. Ботаніка налічує понад чотирьохсот сортів і видів цієї рослини, за зовнішнім виглядом нагадує високий, до 10 метрів, чагарник. Суцвіття на фіговому дереві утворюються з початку березня і до кінця листопада, але їстівний урожай тільки два рази – влітку і в середині осені. Під плодами мають на увазі суцвіття, вкриті щільною шкіркою і утворені на «жіночих» деревах, запилюють особливим підвидом ос. Плодоносити інжир починає вже на третій рік і в середньому живе до двох століть.

Хімічний склад

Фігове дерево – рослина дивовижне і незвичайне, адже невипадково його прозвали священним. Багатий склад цього фрукта робить його цінним компонентом раціону. У плодах смоковниці міститься велика кількість корисних елементів:

  • вітаміни – А, РР, Е, С і групи В (В1, В2, В5, В6, В9);
  • каротин і каротиноїди;
  • мінеральні компоненти – залізо, фосфор, калій, кальцій, натрій, магній, цинк, мідь, марганець, селен;
  • насичені і ненасичені жирні і органічні кислоти – яблучна, лимонна, хінна, гліцеринова, аспарагінова, шікімовая;
  • амінокислоти – триптофан, лізин, фіцин, аспарагін;
  • ді – і моносахариди;
  • крохмаль;
  • зола;
  • харчові волокна;
  • клітковина;
  • ферменти;
  • пектини;
  • дубильні речовини.

Корисні властивості інжиру

Харчова цінність свіжого інжиру в розрахунку на 100 г продукту:

  • білки ~ 0,8 м;
  • жири ~ 0,3 г;
  • вуглеводи ~ 13,2 г;
  • енергетична цінність ~ 52 ккал.

Інжир перевершує яблука за вмістом заліза, за кількістю калію дорівнює горіхам, а що входить в його склад амінокислота триптофан, що відповідає за стан кровоносної системи, робить його фруктом цінним і унікальним.

Корисні властивості інжиру

Чим же так корисний інжир? За легендами саме інжир з’їли Адам і Єва, відзначивши його розкішний смак і благотворніше вплив на тіло. Фіга служить хорошим засобом для лікування і профілактики багатьох хвороб. Наприклад, його користь проявляється в наступному:

  • антитоксичну, протизапальну, ранозагоювальну, протиракову, сечогінний, жарознижувальну та проносну дію;
  • виведення алкоголю, токсинів і солей важких металів;
  • профілактика захворювань зубів і ясен;
  • зниження цукру і холестерину в крові;
  • прискорення процесів регенерації клітин і тканин;
  • уповільнення процесів старіння;
  • нейтралізації процесів збудження і нормалізація функцій ЦНС;
  • підвищення гемоглобіну і запобігання розвитку анемії;
  • зміцнення імунної системи і підвищення опірності організму до вірусних та простудних захворювань;
  • збільшення працездатності;
  • запобігання розвитку серцево-судинних захворювань і хвороб серця;
  • нормалізація АТ;
  • профілактика утворення тромбів, атеросклерозу і захворювань венозної системи;
  • нормалізація травлення;
  • профілактика розвитку захворювань сечовидільної і репродуктивної систем;
  • полегшення стану при бронхіальній астмі та інших хворобах дихальної системи, особливо ефективний інжир при застудах і від затяжного кашлю;
  • розрідження крові;
  • поліпшення гормонального обміну;
  • поліпшення обміну речовин;
  • профілактика розвитку цукрового діабету.

корисні властивості імбиру в цукріСвіжі плоди інжиру завдяки комплексу корисних елементів можуть вважатися природним антидепресантом, бо як насичують організм енергією і вітамінами. Однак не менш цінний цей продукт і в в’яленому варіанті. Детальніше про користь і шкоду сушеного інжиру читайте окремий матеріал. Крім цього, ви можете почитати і про властивості інших корисних сухофруктів.

Витяжки з смоковниці активно використовуються в косметології для різних масок, за припущеннями істориків відома красуня Клеопатра не гребувала цим засобом для збереження своєї молодості і привабливості.

Інжир в дієтології і для схуднення

Низька калорійність, мале вмісту цукру і вуглеводів дозволяють включити свіжі плоди інжиру дієтичне меню. А харчові волокна і клітковина, нормалізує функції ШЛУНКОВО-кишкового тракту, сприяють швидкому насиченню і збереженню почуття ситості. Крім того, фіга ефективно виводить токсини, шлаки і володіє послаблюючою дією, що обумовлює її здатність відновлювати обмінні процеси та обмін речовин на клітинному рівні.

В кулінарії інжир вживається при приготуванні салатів, холодних закусок і других страв, а також десертів і випічки. Він відмінно комбінується з наступними продуктами:

  • рибою;
  • птицею;
  • пісним і нежирним м’ясом;
  • різними видами сиру;
  • маслинами і оливками;
  • зеленню;
  • томатами;
  • кедровими горішками;
  • медом.

Свіжий інжир в дієтологіїІнжир можна зустріти в рецептах дієтичних страв разом з м’якими сортами сиру (моцарелою, бринзою, козячих, овечих), зеленню і помідорами черрі. Він добре поєднується з заправками з рослинних олій і бальзамічного оцту. Свіжі плоди застосовуються для фарширування птиці, овочевих і сирних запіканок, начинок для м’ясних рулетів. Тушкований інжир йде як гарнір до курки або курчати, а свіжий з коричної посипкою – як самостійний десерт.

З ягід роблять безліч солодощів: джеми, повидло, варення, сиропи, шербети. З дієтично дозволених це – мармелад, пастила, пудинги, муси і желе. Свіжі плоди разом з шкіркою в порубленном вигляді можна додавати в каші або мюслі, але не рекомендується змішувати з молочними і кисломолочними продуктами, тому що тоді ягоди набувають гіркий смак.

Інжир відмінно втамовує голод, але окремої дієти з його участю дієтологами не розроблено. Зате плоди можна сміливо включати в меню здорового харчування і розвантажувальних днів.

Як правильно їсти інжир

Свіжий інжир володіє унікальною харчовою цінністю. Наприклад, молодим мамам і вагітним жінкам корисно з’їдати по кілька плодів фіги в тиждень для профілактики авітамінозу та посилення лактації в період грудного вигодовування. Більша кількість може спровокувати розлад шлунка і позначитися негативними наслідками.

Дорослій здоровій людині не рекомендується з’їдати більше 2 плодів в день. Причому для зниження ваги «інжировий перекус» потрібно влаштовувати між прийомами їжі.

Ще один важливий момент: є інжир можна безперервно не більше місяця з огляду на його здібності розріджувати кров.

Можливу шкоду й протипоказання

Вживання свіжого інжиру слід обмежити при станах, в яких спостерігається:

  • знижений артеріальний тиск;
  • запалення ШКТ;
  • важкі форми подагри;
  • індивідуальна непереносимість продукту;
  • ускладнення сечокам’яної хвороби.

З обережністю слід включати фіги в раціон при наявності хвороб шлунка і проблем з кроветворением.

Вибір якісного інжиру

Як вибрати хороший продуктДобрі плоди на дотик щільні, але піддаються деформації, без пошкоджень оболонки і вм’ятин. З характерним фруктовим і злегка винним ароматом, фіолетовим кольором різної градації. Смак інжиру варіюється від кисло-солодкого до приторного. А ось присмак бродіння явно говорить про початок псування, звідси і поширена назва – «винна ягода».

Як правильно зберігати фрукт

Плоди інжиру можуть лежати в холодному місці до двох тижнів. При закладанні ягід в холодильник важливо щоб кожен плід був сухим і не сусідив з пахучими продуктами – ягоди володіють здатністю вбирати запахи. Для більш тривалого строку зберігання плоди можна сушити або завяливать.

Екзотична инжирная ягода володіє унікальною біологічною цінністю, зміцнюючи організм, наповнюючи його силою і енергією для розумової та фізичної діяльності. Регулярне вживання інжиру допоможе нормалізувати обмінні процеси, знизити ризик розвитку хвороб серця і кишечника, а також позбавить від наслідків стресу і депресивного стану.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *