Трава мокриця (зірочник середній), її корисні властивості і протипоказання

Корисні властивості та можливі протипоказання трави мокриці

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості трави мокриці
  • 2. Хімічний склад
  • 3. Застосування в лікувальному і здоровому харчуванні
  • 4. З якими продуктами поєднується мокриця
  • 5. Як вибрати мокрицю
  • 6. Як вживати продукт
  • 7. Особливості зберігання
  • 8. Шкоди та протипоказання

Затяті дачники та городники вважають мокрицю справжнім злом, що заважають дозріванню плодів на грядках, і відчайдушно борються з цим бур’яном. Зовсім небагато знають, що ця трава, що росте переважно на городах, у садах, берегах річок і водойм, володіє безліччю корисних властивостей і навіть може застосовуватися для лікування деяких захворювань.

Корисні і лікувальні властивості трави мокриці

Така, здавалося б, абсолютно непримітна травичка насправді володіє унікальним вітамінним складом. Таким чином, щоденне її вживання з успіхом може замінити прийом полівітамінних комплексів. Мокриця (або зірочник середній) містить багато вітаміну E (чим можуть похвалитися далеко не всі трави). Цей вітамін є природним антиоксидантом. Він уповільнює процеси старіння організму, звільняє клітини від радикалів, виводить токсини.

Саме завдяки вмісту вітаміну E мокрицю слід включити в свій раціон тим, у кого є схильність до появи онкологічних захворювань.

Також дивним є той факт, що листя мокриці містять більше аскорбінової кислоти, ніж лимони. Тому мокриця володіє потужним тонізуючим і оздоровчим ефектом. Крім цього, потрібно зазначити наступні корисні властивості цієї чудо-трави:

  • позитивний вплив на роботу нервової системи;
  • зміцнення серцевого м’яза;
  • зниження артеріального тиску;
  • підвищення еластичності кровоносних судин;
  • збільшення рівня гемоглобіну в крові;
  • підвищення лактації у годуючих жінок.

лікувальних цілях використовується як сік мокриці, так і свіжі листки, а також квіти і стебла. З них роблять настоянки, відвари готують всілякі. За допомогою цієї рослини можна лікувати такі хвороби:

  • Запальні захворювання нирок і печінки.
  • Геморой.
  • Захворювання очей (наприклад, кон’юнктивіт).
  • Доброякісні утворення (міома матки, ерозія шийки матки, фіброаденома молочної залози і т. д).
  • Захворювання шлунка і кишечника.
  • Різні шкірні хвороби.
  • Гіпофункція щитовидної залози.
  • Мігрень.
  • Гіпертонічна хвороба.

Хімічний склад

Вітаміни Мінерали
A Калій
C Йод
E Залізо
K Магній
B12 Мідь

Склад мокриці унікальний. Вона містить більше десятка життєво важливих вітамінів, органічні кислоти, ліпіди, віск і дубильні речовини. Крім цього, в складі присутні мінеральні солі, які незамінні для нормалізації роботи нервової і м’язової систем, а також системи кровотворення.

Енергетична цінність мокриці дуже низька – всього 19 ккал на 100 г зеленого листя.

Застосування в лікувальному і здоровому харчуванні

Як застосовується зірочник середній (або мокриця) в кулінарії і дієтологіїЗавдяки низькій калорійності і багатим вітамінним складом мокрицю можна використовувати для схуднення. Необхідно випивати по півсклянки соку рослини 3 рази в день перед їжею. Бажано робити це протягом трьох місяців. За цей термін можна не тільки скинути кілька зайвих кілограмів, але і повністю очистити кишечник від забруднюючих її речовин: шлаків і токсинів. Фахівці з дієтичного харчування стверджують, що використання в їжу соку мокриці допоможе позбутися від 5-7 кг за три місяці, не змінюючи при цьому звичного способу життя і раціону харчування.

В їжу можна використовувати як свіжі листя, так і сушені. Їх застосовують у якості ароматичної добавки в супи, борщі, салати. Також лікарі радять додавати сушену траву в чай – це допоможе підтримати і зміцнити захисні сили організму в періоди, коли їжа не так різноманітна за своїм складом (наприклад, восени і взимку).

З якими продуктами поєднується мокриця

Мокриця відмінно підходить для приготування овочевих салатів (для них краще використовувати заправку з лимонного соку). Також листя рослини добре проявляють свої смакові якості в перших стравах: можна додавати її в щі, борщ, борщ, розсольник і інші овочеві (м’ясні) супи. Сушену траву можна використовувати при приготуванні м’яса і риби (наприклад, для запікання або гасіння з овочами).

Звездчатку часто використовують як добавки до чаю. Можна поєднувати її з такими травами як м’ята, шафран, шавлія, евкаліпт.

Крім використання в кулінарії, мокриця також входить до складу деяких лікарських зборів для лікування захворювань шлунка, нирок і печінки.

Як вибрати мокрицю

Лікувальні властивості трави мокриці для організму людиниЗаготовляти цю траву найкраще самостійно, тим більше, що цей процес абсолютно нескладний. Збирати мокрицю слід в травні – в цей час вона містить максимальну кількість корисних речовин, необхідних людському організму.

Збираючи мокрицю, слід звернути увагу, щоб на ній не було ознак ушкоджень різними шкідниками, а також гнилі і темних коричневих плям. Потім її слід промити і по-хорошому просушити (якщо є можливість, краще це зробити в печі).

Як вживати продукт

Мокрицю можна вживати хоч щодня, якщо відсутня алергічна реакція, і немає протипоказань. Якщо говорити про кількісну нормі споживання, то якихось конкретних цифр не існує. Самий головний орієнтир – самопочуття та особисті відчуття людини. Однак, варто пам’ятати, що занадто велика кількість з’їденої стоноги може привести до проблем з травленням. Цей стан супроводжується такими симптомами, як здуття живота, відчуття переповнення шлунка, іноді навіть виникнення спазмів.

Якщо для лікування або профілактики захворювань використовується сік мокриці, то не варто випивати в день більше 1-1,5 склянки. При такій кількості випитого соку можуть виникнути проблеми з шлунком – в цьому випадку можна спробувати розбавляти сік кип’яченою водою.

Особливості зберігання

В сушеному вигляді мокриця може зберігатися не більше 9 місяців. Краще всього тримати траву в спеціальному мішечку. Можна просто загорнути в шматок тканини з натуральної сировини (льон або бавовна). Свіжі листки придатні в їжу всього кілька днів після збору. Якщо зелень починає в’янути, і з’являється слабкий гіркуватий присмак, то така рослина вживати в їжу вже не можна.

Шкоду і протипоказання

Хімічний склад мокриці і калорійність цього рослиниДуже обережно варто поставитися до вживання цієї рослини людям, у яких низькі показники кров’яного тиску, так як мокриця може знизити його більше. Це може призвести до непоправних наслідків. Також не потрібно забувати, що до складу травички входить йод, тому мокриця протипоказана особам з гіперфункцією щитовидної залози щоб уникнути загострення стану.

Як і будь-яка лікарська трава, мокриця може викликати алергію, тому розпочинати прийом слід з дуже маленької порції, поступово збільшуючи її при необхідності і відсутності ознак алергічної реакції.

Дуже велике значення має і район, у якому збиралося сировину. Мокриця дуже любить місця, завалені сміттям. Не слід забувати, що корені вбирають в себе всі солі важких металів, і вживання такої трави може бути дуже небезпечним для здоров’я.

Мокриця – одне з небагатьох рослин, що володіють багатим мінеральним і вітамінним складом. За допомогою цієї диво-трави можна впоратися з багатьма недугами, включаючи навіть доброякісні освіти. Але все ж буде незайвим для початку перевірити своє здоров’я і переконатися, що у вас немає протипоказань до вживання цього дивного рослини.

Якщо хтось із вас, шановні читачі, вже випробував на собі лікувальну дію мокриці, не забувайте ділитися своїми рецептами і результатами в коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *