Трава яглиця, її корисні властивості, протипоказання та фото

Корисні властивості та можливі протипоказання яглиці

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості трави яглиці
  • 2. Хімічний склад
  • 3. Застосування у здоровому і лікувальному харчуванні
  • 4. З чим поєднується яглиця
  • 5. Як вибрати і де купити
  • 6. Як вживати продукт
  • 7. Особливості зберігання
  • 8. Шкоди та протипоказання

Яглиця звичайна (або ряболиста) – це дикоросла рослина, яку більшість людей вважає бур’яном. Почасти це так. Знайти яглиця можна практично скрізь: це невибаглива трава, яка швидко розростається і пускає своє коріння глибоко в землю (іноді на 38-40 см). Любителі городів нещадно борються з рослиною, витрачаючи багато часу і фізичних сил, і при цьому навіть не підозрюють, яку користь для організму можуть витягти з цієї непримітної рослини.

Корисні і лікарські властивості трави яглиці

Листя і коріння яглиці містять вітамін C, ефірні олії, мінеральні солі і фітонциди. Такий склад дозволяє рослині надавати позитивний вплив на людський організм. Ось лише деякі корисні властивості цієї трави:

  • ефективна допомога при подагрі й поліартриті;
  • загоює;
  • знеболюючі властивості;
  • легкий сечогінний ефект, профілактика набряків;
  • помірний седативний ефект;
  • протигрибкову дію.

Фото трави яглицяРослина яглиця (на фото) є прекрасним засобом при неврозах, а також будь-які порушення в роботі нервової системи, ця трава заспокоює, допомагає розслабитися і позбутися від зайвої напруги. Для цих цілей звичайно застосовують сік яглиці.

При наявності ушкоджень шкірних покривів, а також ран, подряпин, опіків, порізів, виразок і фурункулів можна робити компреси з листя яглиці або протирати уражену ділянку шкіри соком рослини.

Ефективно допомагає яглиця при постійних головних болях. Людям, що страждають мігренню, обов’язково варто включити яглиця в свій раціон. Ця трава застосовується також при виникненні зубного болю помірної інтенсивності: необхідно змочити ватку настоянкою яглиці і прикласти до хворого зуба.

Хімічний склад

Яглиця – одне з небагатьох дикорослих рослин, що володіє такою великою кількістю корисних і поживних речовин. Вітамінів травичка містить небагато, але це компенсується присутністю у складі ефірних масел і мінералів, які необхідні людині для нормальної життєдіяльності.

Харчова цінність

Білки 1,72 %
Цукор 1,46 %
Вода 85,21 %
Клітковина 1,4 %
Зола 3,0 %
Ефірне масло 0,05 %

Калорійність яглиці складає всього 12,8 ккал на 100 г продукту!

Зміст вітамінів і мінеральних речовин

Вітаміни Мінерали
Каротин Бор
Аскорбінова кислота Мідь
Кобальт
Кальцій
Залізо
Марганець
Титан

Застосування у здоровому і лікувальному харчуванні

Листя і коріння яглиці господині найчастіше додають у перші страви (супи, борщ), а також в овочеві салати. Це дозволяє збагатити склад щоденного раціону, і забезпечує організм додатковими вітамінами і мінералами, якщо їх зміст невеликий у звичної їжі.

Для лікувальних цілей найчастіше використовують настій яглиці, а також відвари і сік рослини. З їх допомогою можна успішно лікувати захворювання сечостатевої системи, органів травлення і шлунково-кишкового тракту. Крім цього трава рекомендується для щоденного вживання людям із захворюваннями серця, так як яглиця чистить судини, сприяє їх зміцненню і підвищенню еластичності.

Окрема роль відводиться рослині в дієтології. Охочим схуднути можна рекомендувати вживання яглиці в якості засобу, що забезпечує організм клітковиною. Це допоможе тримати апетит під контролем, що дуже важливо людям з ожирінням різного ступеня. Яглиця повинна бути присутніми в раціоні тих, що худнуть, щодня. Така міра допоможе налагодити травні процеси і прискорити метаболізм, що незмінно приведе до зменшення жирового прошарку і обсягів тіла.

З чим поєднується яглиця

Лікарські властивості яглиціЯглиця досить рідко зустрічається у складі лікувальних зборів, як правило, її використовують в якості самостійної добавки. У кулінарії використовують як свіжу зелень, так і сушені листя. Можна додавати цю траву в супи і гарніри разом з іншими приправами (чорний і червоний перець, кріп, кінза, петрушка, базилік).

Добре поєднується яглиця м’ясними та рибними стравами, рідше її використовують при приготуванні птиці. Багато відзначають цікавий смак, який набувають овочеві салати, якщо до них додати невелику кількість молодих пагонів цієї дикоростучої трави. У таких салатах допускається наявність горіхів (волоський горіх, кешью, бразильський горіх) – яглиця прекрасно гармонує з ними.

Як вибрати і де купити

Придбати яглиця в звичайному супермаркеті практично неможливо. Пов’язано це в першу чергу з тим, що більшість людей не здогадуються про корисні властивості цієї рослини. До того ж, яглиця добре розростається практично всюди, і це дозволяє заготовляти траву у великих кількостях самостійно. Якщо ж ви не хочете витрачати свій час і фізичні сили, можете спробувати купити цю корисну траву в спеціальних магазинах здорового харчування.

Кілька порад для тих, хто хоче зібрати і заготовити яглиця самостійно:

  1. Заготовлювати листя і кореня рослини слід після того, як закінчиться період цвітіння, тоді користь зібраної трави буде максимальною.
  2. Сушити сировину треба на відкритому повітрі протягом доби, потім додатково варто просушити траву при кімнатній температурі (близько 25, але не вище 30 градусів).
  3. Після збору обов’язково потрібно як слід промити листя і коріння, щоб заготовлена трава була чистою і не містила залишків землі.

Як вживати продукт

Для загального оздоровлення організму і зміцнення захисних сил організму варто використовувати листя яглиці в якості добавки під всі овочеві, м’ясні та рибні страви. Середня кількісна норма споживання яглиці для дорослої людини становить ? склянки в день. Для дітей цей показник дещо нижчий – маленьким непосидам і підліткам у віці до 14 років цілком буде достатньо 1 столової ложки в день.

Якщо яглиця використовується для лікувальних цілей, то тут можна назвати наступні денні норми споживання (середні значення):

  • свіже листя, коріння і пагони – 1 склянка;
  • настій – 1 склянка;
  • відвар – 1,5-2 склянки;
  • сік – 0,5-1 стакан.

Особливості зберігання

Висушену траву варто зберігати в темних місцях, прихованих від сонячного світла. Листя і квіти варто тримати в щільно закритій скляній банці, а коріння і пагони у дерев’яному ящичку (або баночці). Термін зберігання сушеної яглиці становить 12 місяців.

Свіжу зелень необхідно вжити протягом 1-2 днів після збору, так як яглиця досить швидко в’яне і втрачає свої корисні властивості.

Шкоду і протипоказання

Як застосовується для схуднення яглиця звичайнаЯглиця виділяється серед інших дикорослих трав тим, що практично не має протипоказань, за винятком, мабуть, індивідуальної непереносимості. Її можуть включати в свій раціон навіть вагітні та жінки, проте, починати необхідно з дуже маленьких доз (особливо якщо раніше цього продукту в меню не було, і організм з ним не знайомий). Варто припинити прийом рослини, якщо у вас з’явилися ознаки можливої алергічної реакції. Це може бути сльозотеча, набряк слизової носа, почервоніння шкіри і очей, а також різні висипання.

Людям, у яких в анамнезі є таке захворювання, як діабет 2 типу, вживання яглиці також не протипоказано.

Як ви бачите, не варто зневажливо ставитися до такої траві, як яглиця. Це не тільки джерело мінеральних речовин, яких дуже часто не вистачає нашому організму, але і прекрасний лікувальний засіб, що дозволяє боротися з різними недугами.

Якщо ви маєте досвід застосування такого нехитрого засоби лікування або оздоровлення організму, можете поділитися результатами з іншими читачами в коментарях до цієї статті. Ваші поради і рекомендації будуть дуже корисні!

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *