Ця дивовижна морква

Свіжа морква

Цей чудовий коренеплід в пошані більше 4 тисяч років. У Стародавньому світі його не тільки вживали в їжу, але і вважали ліками від багатьох недуг. Морква, а мова саме про неї, можна побачити на будь-якій кухні. Але чи багато ми знаємо про морква, користь і шкода якої сьогодні, до речі сказати, досить добре вивчені?

Зміст

  • 1 Морква під мікроскопом: досліджуємо…
    • 1.1 …хімічний склад
    • 1.2 користь …
    • 1.3 …шкода
  • 2 Що потрібно знати про морквяний сік?
  • 3 Бадилля моркви: їсти чи не їсти?
  • 4 Морква варена, сушена, приправами присмачена
  • 5 Як правильно вибрати моркву?

Морква під мікроскопом: досліджуємо…

…хімічний склад

Він – найбагатший. Клітковина, мінеральні солі, цукор, біотин, нікотинова кислота. З вітамінів групи В, а також С, Е, К, РР. Бета-каротин – тільки з-за нього одного коренеплід можна вважати чудодійним – в людському організмі перетворюється в цінний вітамін А.

У моркви живе чи не половина таблиці Менделєєва: залізо, йод, алюміній, сірка, кобальт, мідь, магній, цинк, кальцій, фтор, калій, натрій, фосфор, марганець…

Своєрідний аромат сирого продукту надають які в ньому містяться ефірні олії.

…користь

Три морквиниЦей коренеплід володіє колосальними можливостями:

  • допомагає боротися з онкозахворюваннями. Вхідні в його склад речовини виводять з внутрішніх тканин і органів вільні радикали, які й провокують розмноження ракових клітин;
  • бета-каротин – прекрасний антиоксидант, задіяний у формуванні скелета і оновлення клітин кісток. Вітамін А, який синтезується з нього, бере участь у виробленні статевих гормонів, зміцнює зір, оберігає шкіру, нігті, волосся від впливу шкідливих факторів, підвищує здатність організму справлятися з інфекціями, а також рівень енергії і життєвих сил;
  • продукт обов’язково повинен входити в раціон всіх, хто не мириться з старістю, що насувається. Регулярне споживання моркви здатне продовжити життя людини на 5-7 років;
  • інша цінна здатність продукту – очищати печінку від накопичуються в ній токсинів;
  • солі калію, виявлені в коренеплоді, незамінні при захворюваннях серцево-судинної системи, гіпертонії і атеросклерозі;
  • похрумтіти стиглої морквиною корисно і годуючим мамам: вхідні в її склад речовини підсилюють вироблення і приплив грудного молока. Однак потрібно переконатися в тому, що у малюка немає на них алергії;
  • кашка зі свіжої моркви, нанесена на обпечену чи обморожену шкіру, швидко загоює рану.

…шкода

Морква по-корейськиЗавдати скільки-небудь серйозної шкоди плід може тільки тим, кому він протипоказаний з медичних причин, ну і, звичайно, якщо знищувати його кілограмами:

  • сира моркву не рекомендується при загостренні шлункової і кишкової виразки, запаленні тонкої кишки, підвищеної кислотності і каменях у нирках;
  • з обережністю її варто включати в раціон майбутніх мам: бета-каротин в деяких випадках може спровокувати алергію;
  • любителям моркви, виявили, що їхні долоні, ступні, а в окремих випадках і білки очей придбали жовтий відтінок, варто на якийсь час відмовитися від продукту. Неприродна пігментація – сигнал того, що печінка не справляється з надмірною кількістю бета-каротину.

Що потрібно знати про морквяний сік?

При всій користь моркви багато її не з’їси. Тоді беріть в помічники соковижималку – морквяний сік володіє не меншими достоїнствами, ніж цілісний коренеплід. Його можна пити окремо, а можна доповнювати іншими фрешами, наприклад, селери.

Такий приємний на смак напій – справжній коктейль здоров’я та краси. Сік цих продуктів чудово комбінується. У день достатньо випивати по одному невеликому склянці – цього вистачить, щоб сік моркви і селери покрив потреби організму в багатьох вітамінах.

Морквяний сік і морквуФреш з моркви і селери – це важливе джерело калію, який служить будівельним матеріалом для нервової та імунної систем організму, підтримує роботу серцево-судинної системи і незамінний при великій розумовому навантаженні.

Його нестача може стати причиною швидкої стомлюваності, порушень роботи серця, постійної тривоги і навіть депресії. Регулярно вживають сік з моркви і селери допоможе впоратися з усіма цими симптомами.

Сік моркви і селери містить багатющий запас вітаміну А. Він підтримує роботу органів зору, чудовий стан шкіри, нігтів і волосся, зміцнює імунітет. Жінкам фреш дарує красу і повертає молодість, а ось на чоловіків він діє як сильний афродизіак. Тому і для них сік з моркви і селери в щоденному раціоні буде незайвим.

Всім хороший такий мікс. Остерігатися варто тільки жінкам, які чекають малюка, – деякі компоненти соків моркви і селери можуть викликати алергію у мами чи пізніше стати алергенами для дитини.

Бадилля моркви: їсти чи не їсти?

Пухнаста морквяна зелень входить до складу багатьох салатів і охоче використовується в кулінарії. Між тим бадилля цього коренеплоду не так безпечний, як здається.

У ній містяться алкалоїди і накопичуються нітрати. І хоча багатьма вченими бадилля рослини відноситься до розряду безпечних для людини, є її краще в невеликих кількостях. Вагітним і годуючим жінкам, дітям бадилля взагалі не рекомендується.

Втім, бадилля моркви володіє корисними властивостями:

  • містить багато вітаміну З, До, кальцію і калію;
  • багата бадилля хлорофілом, який відмінно очищає організм від токсинів і отрут;
  • сильний антисептик;
  • бадилля використовується в народній медицині як сечогінний засіб.

Морква варена, сушена, приправами присмачена

Тушкована моркваБагато овочі і фрукти втрачають більшість своїх корисних властивостей при термообробці. Невипадково лікарі рекомендують вживати їх у свіжому вигляді, а якщо і варити, то в дуже невеликій кількості води. Вражаюче якість моркви в тому, що у вареному, сушеному вигляді, в якості інгредієнтів різних страв вона не тільки не втрачає свої властивості, але й набуває нові, не менш корисні для організму!

Сирої плід може служити компонентом для багатьох овочевих і складних салатів. Єдина умова – для заправки використовуйте не тільки лимонний сік або оцет, але і рослинне масло, сметану: вітамін А без додаткових жирів практично не засвоюється.

Варений коренеплід в раціоні має бути обов’язково: кількість антиоксидантів в ньому набагато вище, ніж в сирому! Крім того, він покращує засвоєння тваринного білка і заліза. Включена до складу різних страв, варена морква дарує їм тонкий солодкуватий присмак.

Улюблена багатьма закуска – корейська морква. Коренеплід тонко нарізають і змішують з рослинним маслом, оцтом і певними спеціями. Щоб додати готовому блюду відтінки смаку, морква по-корейськи додають інгредієнти, в оригінальному рецепті не використовуються, наприклад, мариновані гриби, цибуля, баклажани.

Багато хто з нас сприймають морква по-корейськи виключно як гастрономічний шедевр. Між тим у закуски по-корейськи чимало корисних властивостей: будучи досить гострою, вона покращує травлення, сприяючи виділенню шлункового соку, допомагає зміцнити стінки судин.

Завдяки тому, що в рецепт моркви по-корейськи входить рослинна олія, бета-каротин з неї засвоюється найповніше. Корисна закуска по-корейськи і тим, що в ній зберігається безліч вітамінів, представлених у свіжому коренеплоді.

Як правильно вибрати моркву?

Вирушаючи за морквиною на ринок або супермаркет, візьміть на озброєння декілька нескладних правил:

  • чим яскравіше і інтенсивніше колір коренеплоду, тим більше в ньому бета-каротину;
  • вибирайте невеликі плоди яскраво-помаранчевого кольору: в них вміст корисних речовин максимально;
  • коренеплід має бути твердим, соковитим на вигляд, без наростів і подпорченностей;
  • якщо розрізаною моркви, що лежить на прилавку, дуже світла або навіть біла серцевина, сміливо проходьте мимо: у таких плодах великий вміст нітратів.

Сира, варена, тушкована по-корейськи, сік моркви і селери – у якому вигляді ви воліли цей коренеплід, знаючи, які користь і шкода моркви, її можна взяти в союзники на довгі роки. Насолоджуватися прекрасними стравами, піклуючись при цьому про власне здоров’я та здоров’я близьких, – що може бути краще!

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *