Цибуля ріпчаста, його користь і шкода

Користь і шкода ріпчастої цибулі

Зміст

  • 1. Хімічний склад ріпчастої цибулі
  • 2. Корисні і лікувальні властивості цибулі
  • 3. Цибулю для здорового харчування
  • 4. Шкоди та протипоказання до застосування
  • 5. Як вживати продукт при різних хворобах
  • 6. Як вибрати і зберігати цибулю

Ріпчасту цибулю відомий людству вже більше 5 тисяч років. Він скрізь використовується як компонент різних страв, лікувальний засіб при різних захворюваннях. Батьківщиною цієї культури вважається Іран (за іншими даними Афганістан).

На території Європи лук опинився завдяки римлянам, а Русь дізналася про це овоче 12 столітті. З того часу в кожному будинку він незамінний інгредієнт раціону. Чим же так корисний ріпчаста цибуля?

Хімічний склад ріпчастої цибулі

Які вітаміни і елементи містяться в ріпчастій цибулі:

  • Калій (146 мг на 100 г продукту);
  • Кальцій (23 мг);
  • Фосфор (29 мг);
  • Магній (10 мг);
  • Натрій (4 мг);
  • Залізо (0,2 мг);
  • Цинк (0,2 мг);
  • Селен (0,5 мг);
  • Вітаміни С (7,2 мг), До (0,4 мг), РР (0,1 мг), В6 (0,1 мг).

Калорійність ріпчастої цибулі 41 ккал на 100 грам продукту.

Корисні і лікувальні властивості цибулі

Корисні властивості і хімічний склад ріпчастої цибуліОвоч давно відомий своїми корисними характеристиками. Насичений вітамінний склад допомагає організму при авітамінозі. Наявність вітаміну С підвищує імунітет, а велика кількість фітонцидів прийде луку антибактеріальних властивостей. Ефірні олії в продукті допомагають боротися із застудою і вірусними інфекціями. Сік ріпчастої цибулі як місцевий засіб використовують при лікуванні нежитю.

Овоч допомагає при анемії завдяки залізу в його складі. Його кількість не змінюється навіть при температурній обробці цибулі. Калій захищає серце і суглоби від різних захворювань. Регулярне вживання цього продукту сприяє очищенню крові, виведення холестерину, стабілізації роботи нервової системи. Він також здатний поліпшити апетит, стимулюючи вироблення шлункових ферментів і покращуючи травлення.

Як місцевий засіб ріпчасту цибулю використовують у складі масок для волосся. Він надає їм блиск, зміцнює коріння, прискорює ріст. Від радикуліту допомагають цибульні примочки і компреси. В запеченому вигляді овоч використовують при вугрової висипки.

zhenshina-pjet-kartofelnyi-sokЯк ви бачите, сік ріпчастої цибулі – концентроване і ефективний засіб від різних недуг. Однак є й інші овочеві соки з насиченим вітамінним складом, які активно застосовуються в медицині, і в кулінарії, і в дієтології. Наприклад, у нас ви можете почитати про користь і шкоду бурякового соку або про сфери застосування капустяного соку.

Лук для здорового харчування

Ріпчаста цибуля – самий універсальний і затребуваний продукт. Ця культура незамінний на кухні будь-якого кулінара. Її додають у безліч відомих страв. Вперше ріпчасту цибулю стали використовувати як страва у Франції. Дрібний ріпчасту цибулю, використовуваний у французькій ресторанної кулінарії, є основою для знаменитого паризького цибульного супу. Перші страви рідко обходяться без цього продукту.

Використання в здоровому харчуванні та кулінаріїПікантності других страв, гарнірів, соусів, салатів, соління надає наявність у них цибулі. Він прекрасно гармоніює з самими різними продуктами харчування: грибами, рибою, м’ясом, яйцями, більшою частиною інших овочів (наприклад, з морквою, квашеної і свіжої білокачанної капустою, ламинарией, огірками, помідорами, картоплею, буряками тощо), зеленню і спеціями, різними кашами (пшеничної, ячної, вівсяної, рисової, гречаної, пшоняної, перлової, горохової, полбяной та ін) і висівками (пшеничними, житніми, вівсяними). Салати з цибулею чудово заправляються різноманітними рослинними оліями, як нерафинированными, так і рафінованими (соняшниковою, оливковою, кукурудзяною, лляною, особливо цінними гарбузовим, обліпиховою маслом чорного кмину, рідкісними та екзотичними для нашої кухні гірчичним, амарантовою, кунжутною, конопляним, рапсовим, рижковим, маслом волоського горіха і ін). Він без праці піддається різній обробці: варіння, смаження, запікання, сушінні.

Завдяки невисокій калорійності цибулю дуже затребуваний дієтичному харчуванні. Найкорисніший сирої і запечений овоч, а також його зелень.

З-за різкого гострого смаку в сирому вигляді його не їдять у великих кількостях. В основному для зниження ваги використовують термічно оброблений цибулю (запечений на грилі, ошпарений). Існує спеціальна дієта на цибульному супі. Вона полягає у 3-разовому використанні цієї страви в день. Раціон складається також з знежирених молочних продуктів, несолодких фруктів, пісного м’яса. За тиждень можна скинути до 4 кг.

Шкоду та протипоказання до застосування

Можливі протипоказання і шкодуКрім неприємного аромату, цибуля надає подразнюючу дію на травні органи, підвищує кислотність шлункового секрету. Тому від нього краще відмовитися, якщо в наявності:

  • гастрит;
  • ерозійні та виразкові утворення в шлунку і дванадцятипалої кишці;
  • підвищена чутливість;
  • хронічні захворювання печінки, нирок.

Як вживати продукт при різних хворобах

природне лікарський засіб цибулю використовується в багатьох країнах. Особливо він популярний як лікувальний і профілактичний засіб при простудних і вірусних захворюваннях. Натерти цибулину, кашку покласти в ємність і вдихати виділяються їй речовини. Можна загорнути її в шматочок стерильного бинта або марлі і ввести тампон у ніс 15 хвилин.

Як вибирати і зберігати цей овочПри атеросклерозі необхідно вичавити сік з двох цибулин, змішати його з медом (1:1). З’їдати суміш тричі на день по 1 столовій ложці.

Зберігати засіб необхідно в холодильнику. Свіжий сік сприяє виділенню мокротиння при кашлі. Пити протягом дня 4 рази по 1 чайній ложці. З бронхіт, тонзиліт борються з допомогою цибульного спиртової настойки (1:10). Приймати від 15 до 20 крапель тричі на добу. Така настоянка показана також при порушеннях стільця.

отиті закопують 4 краплі теплого цибульного соку у вухо. Дітям необхідно розводити водою (1:2). Можна змочувати засобом вату і ставити на ніч на місце запалення.

Корисно з’їдати середню головку цибулі ввечері при гіпертрофії простати. Ерозію шийки матки і фіброму лікують за допомогою тампонів, змочених сумішшю цибульного соку з медом (1:2).

Як вибрати і зберігати цибулю

Яка норма вживання продукту при різних захворюванняхЗовні лук повинен бути твердим, сухим, не мати пошкоджень. Лушпиння повинна легко відділятися і шелестіти при терті пальцем. Шийка цибулини теж повинна бути сухою і не витягнутої. Низькоякісним вважається ріпчасту цибулю дуже великих розмірів, з товстою оболонкою.

плоди можна Зберігати при кімнатній температурі мішках з тканини або в ящиках. Місце зберігання повинно бути сухим, добре провітрюваним. Солодкі сорти цибулі зберігаються гірше гострих. Сушений овоч зберігає свої корисні якості протягом року.

Як бачите, ріпчаста цибуля володіє безсумнівною користю і здатний забезпечити організм необхідними вітамінами і мінералами. Це не тільки універсальний продукт харчування, але і ефективний засіб для лікування різних захворювань. Чи доводилося вам використовувати цибулю в лікувальних цілях? Який результат ви отримали?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *