У чому користь звичайної картоплі?

Картопля в мішку

Відомо, що картоплю називають другим хлібом, оскільки без нього уявити будь раціон харчування, практично, неможливо. Даний овоч вже давно увійшов в меню кожної людини, витіснивши продукти харчування, які вживалися раніше: вироби з зернових культур, ріпа, редька, бруква і турнепс.

Печена картопля смачний на природі, в мундирі підходить для багатьох салатів, ну а варена – став атрибутом кожного святкового столу. Хто не любить поїсти підсмажене і неймовірно смачну картоплю фрі? Здавалося б, ми знаємо про це овоче все. А ні! Картопля, користь і шкоду якого вивчалися протягом довгого часу, не так-то вже й простий, як нам здається. Давайте розбиратися.

Зміст

  • 1 Що криється за шкіркою цього овоча?
  • 2 Які ж корисні властивості картоплі?
  • 3 Може нашкодити цей овоч нашому здоров’ю?

Що криється за шкіркою цього овоча?

Страви, приготовані з цього простого овоча дуже корисні для нашого здоров’я, оскільки в них міститься багато вуглеводів, клітковини і білків (глобулін, альбумін, протеїн і пептони). До того ж як сирої, так і зварений у мундирі картопля містить не менш корисні пектинові речовини, органічні кислоти (щавельная, яблучна, лимонна та інші).

Якщо говорити про вітамінах, то плоди цього овоча багаті калієм, фосфором, вітамінами В1, В2, В6, А (правда в малій кількості) і навіть аскорбіновою кислотою (вітамін С). Але саме головне достоїнство картоплі – це наявністю такого живильного речовини крохмаль.

Які ж корисні властивості картоплі?

Цей овоч містить чимало корисних властивостей, які благотворно впливають на роботу всього організму. І для того щоб зберегти всю користь необхідно відварювати картоплю при високих температурах.

Молода картопля на грядціПлоди цього овоча можуть стати незамінним ліками і принести користь при різних захворюваннях:

  1. Молоді коренеплоди містять антиоксиданти, що перешкоджають передчасному старінню шкірних покривів.
  2. Доведено, що сиру картоплю можна використовувати як лікарський засіб для зміцнення судинної системи.
  3. На картопляному відварі можна робити ванночки для рук, які допоможуть повернути їй пружність, зняти почервоніння і поява цепок після обмороження. Якщо у вас ламкі і нігті, то зміцнити їх можна за допомогою картопляного відвару з додаванням квіткового меду.
  4. Багато фахівців рекомендують їсти відварну картоплю людям, які страждають захворюваннями шлунка, нирок і серця.
  5. Крохмаль, який міститься в коренеплодах, сприяє зниженню рівня холестерину в печінці.
  6. Картопляний сік відмінно допомагає впоратися із запорами, отруєннями, нудотою, блюванням, сильною печією, головними болями і неприємними хворобливими відчуттями внаслідок ларингіту або ж синуситу.
  7. Клітковина, яка входить до складу цього овоча, сприяє виведенню «поганого» холестерину з організму, що важливо для тих, хто дотримується якої-небудь дієти для схуднення.
  8. Натертий картоплю можна використовувати як ранозагоювальний знезаражуючий засіб для всіляких, ран, порізів і саден. Причому шкіра не сохне, а больові відчуття, практично, відсутні.
  9. Парові інгаляції на картопляному відварі (краще відварити його разом з шкіркою) відмінно справляються із захворюваннями дихальних шляхів, а також легкою формою бронхіту.
  10. Свіжий картопля, розрізаний навпіл, можна використовувати для позбавлення від опіків, травм шкірних покривів, лущення, шрамів після опіків і алергічних пігментних плям червоного кольору.
  11. Завдяки своїй невисокій калорійності картопля дуже часто використовується в різних дієтах для схуднення.
  12. Маски, приготовані з цього овоча, допомагають очистити шкіру особи, а так само повернути природний блиск, сяйво і пружність. До того ж використовуючи косметологічні засоби з картоплі можна позбутися від чорних кіл навколо очей.
  13. Завдяки входженню калій відбувається виведення із організму кухонної солі, що важливо у процесі схуднення.
  14. Натертий на дрібній тертці картоплю сприятливо впливає на варикозні вени, звужуючи їх. Щоб побачити результат, необхідно прикладати натертий і охолоджений картоплю на запалені вени на протязі двох тижнів.

Може нашкодити цей овоч нашому здоров’ю?

Безумовно, що немає такого продукту, який був би абсолютно безпечний для людського організму.

Купуючи коренеплоди цього овоча, слід уважно переглядати його: потемнілий, з плямами, з чорними очима, з неприємним запахом – така картопля не придатний для приготування страв.

Напевно, ви не раз зустрічали картопельку з зеленою бочком. Він утворюється під дією сонячних променів, а речовина, що дає картоплі такий забарвлення, називається соланін, який дуже токсичний і небезпечний для нашого здоров’я, аж до летального результату. І не думайте, що зрізавши зелену шкірку можна уникнути небезпеки, такий плід повністю просякнутий цією отруйною речовиною. Намагайтеся взагалі не купувати картоплю із зеленою шкіркою, а якщо ж у вас і попався, то краще викинути його у смітник.

Молода картопля в мішкуОвоч, приготовлений у фритюрі, тобто картопля фрі, дуже небезпечний для здоров’я вагітної жінки та її майбутнього малюка.

Свіжоприготований сік із цього овоча категорично заборонено людям, у яких знижена секреторна функція шлунка. Також для цієї категорії людей небезпечна картопелька фрі. Картоплю не рекомендується вживати діабетикам більше трьох разів у тиждень, причому спосіб приготування не має значення. Людям, які мають які-небудь венеричні захворювання, лікарі не рекомендують вживати картоплю у відвареному вигляді.

Для тих, у кото є захворювання органів травлення, категорично заборонено картопля фрі. Так само картопелька фрі буде зайвою для людей, які дотримуються якоїсь дієти для схуднення, оскільки вона приготовлена у великій кількості масла і солі. Дітям, які не досягли дванадцятирічного віку вводити картопля фрі в раціон категорично заборонено.

Не рекомендується зберігати даний овоч більше трьох місяців у невідповідних умовах або ж недобре просушеної вигляді, оскільки такий продукт несе певну шкоду для здоров’я людини:

  • може виникнути головний біль і запаморочення;
  • розлад шлунку, діарея;
  • нудота, блювання;
  • хворобливі відчуття в області живота;
  • зниження працездатності і стресостійкості;
  • наступ судом;
  • задишка.

Правильно вибраний і приготований картопля забезпечить організм людини почуттям насичення і принесе виключно користь, в іншому ж випадку – призведе до всіляких недуг, завдаючи шкоди здоров’ю людини.

Бажаємо вам міцного здоров’я!

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *