Унікальний житель морів і океанів на сторожі молодості і довголіття

Свіжа сайра на тарілці

Смачна і дуже корисна, сайра вже давно завоювала своє місце в споживчому кошику. Цю рибу можна варити, запікати, смажити і використовувати для приготування салатів. Але найчастіше продукт потрапляє на полиці магазинів у консервованому вигляді.

Сайра має збалансований склад поліненасичених жирів Омега-3 і Омега-6, що дозволяє їй надавати лікувальний і профілактичний вплив на організм. Користь риби підкріплюється різноманітним мінеральним складом. Якщо вживати продукт в розумних кількостях, він допоможе скинути надлишкову вагу.

Зміст

  • 1 Зовнішній вигляд і ареал
  • 2 Корисний склад
  • 3 Вплив на організм
  • 4 Консервована риба – так чи ні?
  • 5 Протипоказання
    • 5.1 Як вибрати сайру?

Зовнішній вигляд і ареал

Риба сайраЦя морська риба живе в просторах Атлантичного, Тихого океану і Японського моря. З моменту запліднення ікринки до появи дорослої особини повинно пройти цілих три роки. До цього часу вага тушки сягає 300-400 г, а довжина – 40 див. Гідробіонтів живе всього 6-7 років.

Тварина володіє витягнутим худим тулубом, покритим дрібною лускою. Бока забарвлені в блідо-зелений колір, живіт сріблястий, а спина темна. У сайри досить великий рот і витягнуті щелепи. Значна частина улову йде на консерви, інша маса надходить у продаж в свіжозамороженому вигляді.

Корисний склад

Головна особливість сайри – наявність жирних кислот Омега-3 і Омега-6 тваринного походження. Перша містить у собі ейкозапентаєнову (ЕПК) і докозагексаеновую (ДГК) кислоти. Вони синтезуються в організмі людини в мінімальних кількостях.

У сайра ці компоненти містяться завдяки особливому харчування – тварина воліє вживати дрібних безхребетних і планктон, які самі виробляють горезвісні кислоти. Ось так по харчової ланцюжку корисні компоненти доходять і до людини.

З мінералів у сайра найбільше міститься калію – 285 мг на 100 г продукту. Далі в порядку убування ідуть фосфор, хлор, натрій, магній, кальцій, залізо, фтор, хром, нікель і молібден.

Вітамінний склад представлений ниациновым еквівалентом (РР), ретинолом (А), деякими вітамінами групи В і эргокальциферолом (D). Серед корисних компонентів слід зазначити амінокислоту таурин, яка покращує склад крові і процеси травлення.

Енергетична цінність свіжої сайри становить 205 ккал на 100 г продукту. Консервована риба більш поживна, на її частку припадає від 245 до 270 ккал (залежно від виробника).

Вплив на організм

Запечена сайраКористь сайри обумовлюється збалансованим складом.

Риба має такий вплив на здоров’я:

  • виводить зайвий холестерин і регулює обмін ліпідів;
  • перешкоджає виникненню серцево-судинних захворювань;
  • покращує роботу щитовидної залози;
  • знижує рівень цукру в крові;
  • сприяє формуванню правильного скелета, зубів, підтримує здоровий стан, є профілактикою остеопорозу і хвороб суглобів;
  • знімає дратівливість і регулює роботу нервової системи;
  • підвищує гостроту зору;
  • додає життєві сили і покращує працездатність;
  • оптимізує гормональний фон;
  • благотворно впливає на шлунок і кишечник;
  • захищає від згубного впливу вільних радикалів.

Якщо ви будете регулярно вживати сайру, то побачите, що шкіра стала чистішою і молодше, знайшла пружність. Нігті міцними, перестануть розшаровуватися і ламатися, а волосся почнуть рости швидше. Вчені з Японії стверджують, що систематичний прийом сайри знижує ризик виникнення раку печінки.

Консервована риба – так чи ні?

Консерви сайриКонсерви з сайри – смачний і поживний продукт, який можна подавати як самостійне блюдо або вводити до складу інших. Якщо рибу правильно приготувати, то вміст жерстяної банки виявиться ще корисніше, оскільки збільшиться кількість жирних кислот. Але сьогодні це досить рідкісне явище. А неякісний продукт приносить більшою мірою шкоду.

Перший момент – нечесні на руку виробники часто замінюють сайру на більш дешеву і менш корисну рибу, додають кістки, хрящі, плавники. Тому при відкритті красивою баночки ви можете виявити не соковиті шматки сайри, а незрозумілу кашу. Другий пункт для побоювань – це склад. Щоб консерви не псувалися, в них додають спеціальні речовини та стабілізатори. «Приємним» доважком стане наявність підсилювачів смаку, великої кількості спецій і прянощів.

Шкоду сайри можна передбачити, якщо заглянути в технологію виробництва. У консерви йде риба, оброблена методом холодного копчення. Неякісна банку також може мати вплив на організм, оскільки вона виділяє речовини, які у великих концентраціях перетворюються у токсини.

Але є і позитивні сторони у вживанні консервованої сайри. При обробці йде вода і коротколанцюгові кислоти, тому в олійній заливці підвищується кількість жирних кислот.

Всього 40 г продукту в день (приблизно 1/5 частина банки), і ви забезпечите добову потребу кислот ЕПК і ДГК.

Протипоказання

Сайра може завдати шкоди людям, страждаючим цукровим діабетом та захворюваннями щитовидної залози.

Індивідуальна непереносимість компонентів риби також ставить табу на продукт.

Як вибрати сайру?

Вживання зіпсованої риби може завдати організму непоправної шкоди. Свіжа тушка не повинна мати жовтий відтінок. Якщо таке спостерігається, це явна ознака багаторазового заморожування та розморожування. На дотик риба не повинна бути слизькою. Присутність слизу повинно вас налякати, адже на цій тушці вже завелися мікроорганізми. У свіжої сайри зябра темно-червоного або яскраво-червоного кольору.

При натисканні на філе, воно швидко відновлює свою форму. Але у випадку замороженого продукту метод не підходить. Тоді необхідно довіритися нюху – свіжа особа не повинна нести ніякого іншого запаху крім рибного.

При виборі консерви віддавайте перевагу відомим торговим маркам. Обов’язково зверніть увагу на термін придатності і зовнішній вигляд банки. Остання не повинна мати іржі та пом’ятості.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *