Урюк, його корисні властивості і протипоказання

Дивовижні корисні властивості урюку

Зміст

  • 1. Чим корисний урюк
  • 2. Застосування в медицині і правильному харчуванні
  • 3. Як вибрати хороший урюк
  • 4. Денна норма споживання
  • 5. Шкоду і протвопоказания
  • 6. Як його зберігати

Що таке урюк і чим він відрізняється від кураги? Існують три схожих між собою продукту – абрикос, курага та урюк. Абрикос – це сам фрукт, курага – висушений абрикос. Останній же відрізняється від кураги тим, що він висушується з кісточкою всередині і виготовляється зі спеціальних сортів, дуже рідкісних в наші дні.

Цей сухофрукт сушиться відразу на дереві, не отримуючи додаткову обробку, що робить його особливо цінним. У Таджикистані вважається, що урюк – секрет довголіття та здоров’я. З чим же це пов’язано?

Чим корисний урюк

Чим же так корисний урюк і який його хімічний складЦей продукт є одним з найкорисніших видів сухофруктів, так як він висушується на дереві, в природних умовах, тим самим зберігаючи всі корисні мікроелементи. До його складу входять такі вітаміни, як бета-каротин, A, C, E, B. Він багатий на мінерали (залізо, магній, натрій, фосфор, кальцій і калій), а також у ньому є прості і складні цукри, органічні кислоти, насичені і ненасичені жири.

Завдяки такому складу, урюк має ряд корисних властивостей:

  • допомагає поліпшити зір, підвищити тонус тіла, надати шкірі молодість і свіжість;
  • при гіпертонії служить натуральними ліками, так як багатий магнієм;
  • вживання урюку може знизити ймовірність появи раку в кілька разів;
  • має сечогінну дію, що дозволяє прибрати набряки і вивести зайву рідину з організму.

Калорійність: у 100 грамах урюку міститься 213 кілокалорій, 5 грамів білка і 50,7 грамів вуглеводів.

Застосування в медицині і правильному харчуванні

Користь і шкода урюкуЗавдяки тому, що сухофрукт багатий вітамінами і мікроелементами, він досить поширений в рецептах, присвячених правильному харчуванню. Він застосовується в якості основи для лікувальних настоянок, які не тільки підтримують здоров’я, але і допомагають довше зберігати молодість. Людям з хворобами серця радять робити масу з урюку, меду, волоського горіха і чорносливу. Такий склад благотворно впливає на серце і сприяє позбавленню від багатьох хвороб.

Лікарі рекомендують вживати солодкі і кислі сорти окремо, так як вони мають деякі відмінності. Наприклад, солодкі сорти заспокоюють нервову систему, а кислі сприяють швидкому позбавленню від простудних захворювань. Особливу цінність має молоко, що готується з кісточок урюку. Воно пом’якшує кашель, знімає гикавку і деякі види запалень. Детальніше про так званому горіховому молоці читайте в окремому випуску.

У кулінарії поширені рецепти, що поєднують урюк і сир, урюк і каші (в основному, рис). В такі страви рекомендується додавати горіхи або масла, які дозволяють максимально використовувати корисні властивості сухофрукта. Але все-таки рецептів страв з ним не дуже багато, так як його більше воліють вживати в чистому вигляді. Часто рекомендують їсти урюк замість десерту або звичних цукерок.
Дієтологія
Калорійність і харчова цінність урюкуУрюк не виступає як самостійний жиросжигающие продукт, тому не існує дієт на його основі і взагалі він рідко згадується в такому контексті. Однак мікроелементи, що містяться в ньому, сприяють підвищенню енергії в організмі, що може стати додатковим стимулятором у зниженні ваги. До того ж урюк в невеликих кількостях може замінювати солодощі, що зробить будь-яку дієту простіше.

Як вибрати хороший урюк

Вибір якісного продукту – процес складний і вимагає певних знань. Щоб вибрати дійсно корисний продукт, потрібно знати декілька нюансів:

  • віддавайте перевагу безбарвному, красноватому і непоказному урюку. Якщо ягоди мають красивий золотистий відтінок, це вірний показник того, що вони були штучно висушені;
  • справжні ягоди – дороге задоволення, і його вартість може сягати до 1000 рублів за кілограм.

Але і дорожнеча не завжди показник якості продукту, так як сорти, з якого роблять урюк, занесені в Червону книгу, і ростуть вони тільки в Узбекистані, Киргизії, Китаї та Казахстані.

Денна норма споживання

Певних обмежень на його використання немає, і денну норму краще розраховувати індивідуально, виходячи з його енергетичної цінності та складу.

Шкоду і протвопоказания

Звичайно ж, він може і нашкодити. Але і шкоду замість користі урюк приносить тільки тим, у кого є алергічні реакції на бета-каротин або будь-які інші компоненти, що входять до його складу. До речі, не рекомендується до вживання урюк тим, хто має алергію і на абрикоси.

Як його зберігати

Особливості зберігання урюкуОсобливих секретів у зберіганні урюку немає, так як він досить жорсткий і витримує будь-які умови. Звичайно, довге зберігання на сонце може висушити його і зробити твердим, як камінь. Не слід поміщати його і у вологі місця, якщо не плануєте вжити найближчим часом: сухофрукт може розмокнути і зіпсуватися.

Словом, урюк – джерело вітамінів і відмінний помічник бажаючим схуднути. А ви вже змогли оцінити його користь? Діліться своїм досвідом та враженнями коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *