Вершкове масло – користь чи шкода?

Яку користь або шкоду організму може принести вершкове масло

Зміст

  • 1. Хімічний склад вершкового масла
  • 2. Корисні властивості вершкового масла
  • 3. Застосування в кулінарії
  • 4. Шкоди та протипоказання
  • 5. Норма споживання продукту
  • 6. Як вибрати вершкове масло
  • 7. Як зберігати вершкове масло

Раніше вершкове масло було одним з головних продуктів у раціоні наших предків, на сьогоднішній день цей продукт трохи втратив свою актуальність, часто замість нього прагнуть використовувати рослинне масло, побоюючись шкідливого холестерину.

У черговому випуску нашого інтернет-журналу ми спробуємо розібратися, наскільки виправдані такі страхи, і можна повністю виключати цей продукт зі свого харчування? Корисно вершкове масло і чим конкретно, кому його можна і навіть потрібно їсти, а кому варто утриматися?

Хімічний склад вершкового масла

Хімічний склад і харчова цінність вершкового маслаНедарма наші пращури любили вершкове масло: цей продукт і справді володіє унікальними властивостями. У ньому міститься дуже багато вітаміну А (між іншим, цього вітаміну немає в оліях рослинного походження). 50 грамів вершкового масла з успіхом заповнюють одну третину добової норми вітаміну А, який необхідний організму для хорошого зору і правильної роботи імунної системи.

Також в маслі присутні вітаміни К, D, Е і всі вітаміни групи B (останні прекрасно засвоюються в жировій середовищі). Всі ці вітаміни необхідні людям для здоров’я зубів, зростання кісток, нормального стану шкіри і волосся, також вони надають користь для нервової системи та репродуктивної сфери.

Крім цього, вершкове масло містить приблизно 40% мононенасыщенной олеїнової кислоти, а також 150 інших жирних кислот, 20 з яких є незамінними. Натуральний продукт також багатий різними елементами: кальцієм, калієм, залізом, марганцем, міддю, магнієм, фосфором, натрієм і цинком.

Харчова і енергетична цінність 100 гр вершкового масла:

  • білки – 0,5 г;
  • жири – 78-82,5 м;
  • вуглеводи – 0,8 г;
  • калорійність – 748 ккал.

Корисні властивості вершкового масла

  1. масло в розумних кількостях корисно при патологіях шлунково-кишкового тракту. Воно володіє комплексною дією: вітамін А сприяє загоєнню дрібних виразок в шлунку, а «мастило» допомагає швидше відновити цей орган.
  2. Олеїнова кислота знижує ризик виникнення онкології.
  3. Всі жирні продукти являють собою гарне джерело енергії, з цієї причини рекомендується вживати вершкове масло людям, які проживають в холодних країнах – воно допоможе зігрітися і додасть сил.
  4. Жири, які входять до складу клітин людського тіла, а саме – знаходяться в тканинах головного мозку, сприяють оновленню клітин.
  5. масло обов’язково повинні вживати діти, адже в разі його нестачі, в останніх може спостерігатися знижена розумова активність і погана успішність.

Застосування в кулінарії

Корисні властивості і енергетична цінність вершкового маслаУ незміненому вигляді масло найчастіше використовується в процесі приготування бутербродів, в цьому випадку його можна змішувати з іншими компонентами, наприклад, з зеленню або часником.

Вершкове масло досить популярно в кондитерській промисловості, тут його кладуть в різну випічку. Також масло – незамінний компонент практично будь-якої каші (наприклад, пшеничної, ячної, манної, кукурудзяної, перлової, горохової, рисової, гречаної, пшоняної, вівсяної) і висівок (пшеничних, житніх, вівсяних), адже не дарма виникла приказка, що кашу маслом не зіпсуєш.

Разом з борошном даний продукт є сполучною інгредієнтом для соусів. Маленький шматочок топленого масла в бульйоні або супі робить його смак більш насиченим.

Вершкове масло відмінно поєднується з хлібобулочними виробами, а також з вареною картоплею, різними макаронними виробами. Також для того, щоб даний продукт добре засвоювався, потрібно вживати його разом з великою кількістю зелених або не крохмалистих овочів.

Непогано поєднується вершкове масло з сиром, але це обидва досить жирних продукту, тому не слід вживати за один прийом їжі велика кількість першого і другого продуктів.

Шкоду і протипоказання

Даний продукт містить велика кількість холестерину, тому, в разі споживання понад заходів, може розвинутися атеросклероз.

Сьогодні ми дуже часто стикаємося не з натуральним вершковим маслом, а з ерзацом, який рясніє самими різними ароматизаторами, наповнювачами, барвниками і емульгаторами. Безумовно, такий продукт не може принести ніякої користі, хоч спреди і володіють меншою калорійністю, в них містяться трансізомери – небезпечні жирні кислоти, які травмують стінки артерій.

Якщо говорити про натуральному олії, то тут актуальне вже інший аспект – масло досить калорійне і надмірне його споживання сприяє ожирінню, і, відповідно, усіх супутніх йому захворювань. При розумному вживанні калорії не будуть перетворюватися в жир, а забезпечать організм необхідною енергією.

Норма споживання продукту

Чим корисно вершкове масло і скільки його можна їсти в деньДітям до семи років можна щодня з’їдати від 5 до 10 грам продукту, дорослим і підліткам – від 10 до 30 грам. Рекомендується вживати, намазуючи на хлібобулочні вироби (краще всього з грубої муки), або ж приправляти їм каші, овочеві салати.

При виразці кишечника і шлунка радять є до 20 грамів масла кожен день.

При грипі, а також під час респіраторних вірусних інфекцій слід збільшувати кількість споживаного масла до 60 грам, це допоможе захистити організм від інфекції та сприятиме підвищенню імунітету.

Як вибрати вершкове масло

  1. Потрібно купувати тільки те масло, яке виготовлене згідно ДСТУ або ГОСТУ (державного стандарту), а не по ТУ (технічним умовам).
  2. Перед покупкою звертайте увагу на назву продукту. Можливі такі варіанти назв: «Масло селянське», «Масло», «Масло вершкове», але не «Маселко», «Масличко» і тому подібне.
  3. У випадку яких-небудь сумнівів зверніться до складу. У натуральному олії можуть міститися продукти коров’ячого молока, тобто, вершки і молочний жир. При наявності рослинного жиру – такий продукт вже не може вважатися маслом, це спред.
  4. Не рекомендується придбання вершкового масла на вагу або у поліетиленових плівках, на яких відсутні які-небудь відомості про виробника та інгредієнтах.

У випадку покупки масла на базарі зверніть увагу на його поверхню – вона повинна злегка блищати на розрізі, бути сухою з одиничними маленькими крапельками вологи. Колір може варіюватися від білого до біло-жовтих відтінків, але він повинен бути однорідним. Наявність жовтого кольору по краях провокується природним окисленням продукту і не є гарантією якості. зимову пору масло зазвичай біле або злегка жовтувата, так як корови не споживають свіжого корму, а харчуються соломою. У літній час масло відрізняється більш яскравим жовтим кольором. Деякі фірми спеціально додають масло барвники, щоб воно на вигляд виглядала максимально природно.

перевірити натуральність масла одним хорошим народним методом. Для цього потрібно взяти добре замерзле масло і розколоти його за допомогою ножа. У якісного продукту ви побачите нерівні краї, а спреди дуже нагадуватимуть скло і тануть вони також набагато швидше своїх натуральних побратимів.

Як зберігати вершкове масло

Як правильно зберігати вершкове маслоПродукт може зберігатися в упаковці з пергаменту протягом 10 днів. При зберіганні у фользі цей період збільшується до 20 днів. Термін зберігання вершкового масла може становити до 3-х місяців, якщо ви будете тримати його при температурі від мінус 12 до плюс 6. Даний продукт не переносить повітря, світло і вологу. Також дуже добре вбирає різні запахи, виходячи з чого, рекомендується підібрати для його зберігання непроникну маслянку.

І наостанок потрібно відзначити, що вершкове масло, як втім і будь-який інший продукт, добре в міру, тоді воно буде не тільки корисним, але навіть і зможе допомогти вилікуватися від дуже серйозних патологій. А ось перевищувати міру не рекомендується щоб уникнути різних неприємних наслідків.

Ми не згадали якогось факту про даному продукті? Напишіть про це у відгуки поділіться своїм досвідом.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *