Як варити ячну кашу на воді, рецепт з фото

Як приготувати ячну кашу на воді

Зміст

  • 1. Рецепт приготування ячної каші на воді
  • 2. Ячна каша для схуднення
  • 3. Способи приготування
  • 4. Відео процесу приготування

Ячну кашу варять з ядерець ячменю, які не піддавалися шліфуванні. Оскільки зернятка не шліфуються, каша виходить корисною і насичує організм як вітамінами, так і клітковиною. Калорійність у неї при цьому дуже невисока, так що можна не боятися набрати зайві калорії. Детальніше про користь і шкоду ячної каші читайте окремий матеріал.

Лікарі рекомендують їсти кашу з ячної крупи людям різного віку, а особливо тим, хто бореться із зайвою вагою і підтримує нормальну роботу мозку, бореться з захворюваннями серця і ШЛУНКОВО-кишкового тракту. Стійкість до простудних захворювань і вірусних інфекцій теж зростає.

Багато хто думає, що ячна каша на воді – це виключно дієтичний рецепт, і смачним таке блюдо бути не може. Але це помилка, так само як і упередження щодо того, що ячна каша на воді – це простецький рецепт. Це блюдо можна приготувати дуже смачним і поживним, не витрачаючи зайвого часу, сил і коштів. Вийде чудовий сніданок або полуденок, а іноді і друге блюдо для обіду. В якості гарніру вона теж використовується.

Рецепт приготування ячної каші на воді

Який рецепт приготування ячної каші на водіДля того щоб приготувати ячну кашу на воді нам знадобиться:

  • Ячна крупа – 1 склянка (250 г);
  • вода – 2,5-3 склянки (600-750 г);
  • масло – 30 г;
  • сіль – щіпка.

Ретельно промиваємо крупу, висипаємо на сковорідку і обсмажуємо без олії на середньому вогні приблизно п’ять хвилин, поки крупа не зарум’яниться. В цей час заливаємо в каструлю отмеренную воду і ставимо на вогонь, щоб вона закипіла. Потім починаємо засипати крупу зі сковороди в каструлю – робимо це обережно, щоб вода не закипіла від гарячої крупи миттєво і не вихлюпнулася з каструлі.

Доводимо до кипіння каструлю на середньому вогні, при цьому помішуючи, а потім виймаємо потужність до мінімальної. Чекаємо, поки вся вода випарується – зазвичай для цього потрібно від 10 до 20 хвилин. Потім ще одна важлива деталь – знімаємо каструлю з плити і накриваємо кришкою, або закутуємо щільним рушником або ковдрою, після чого ставимо в тепле місце на 20 хвилин. Можна ставити в злегка розігріту духовку.

Після цього каша готова! Можна полити вершковим маслом і перемішати. Подають гарячою, щоб смак і аромат зберігалися максимально.

Корисні поради при приготуванні каші

  • Використовуйте сковорідку з антипригарним покриттям – тоді ячна крупа підрум’яниться, але не пригорить.
  • Якщо взяти менше води, каша вийде дуже густий. Але не беріть пропорцію води і крупи менше, ніж 2 до 1, інакше каша буде пригорати.
  • Можна і без мультиварки приготувати ячну кашу «з відкладеним стартом». Робиться це так: заливаємо окріп в розігрітий термос і засипаємо гарячу крупу зі сковорідки, а потім ставимо до батареї або в інше тепле місце. Ставлять зазвичай на ніч, і на ранок виходить ячна каша нітрохи не гірше, ніж з сільської печі.
  • Час приготування може відрізнятися в залежності від плити і каструлі – буває достатньо і п’яти хвилин, а іноді приготування розтягується на півгодини. Найпростіший спосіб визначити потрібний момент – перешкодити кашу ложкою: коли вона стає густою, це означає, що вода випарувалася, і ваша каша готова.

Поширені помилки

  • Не засинайте крупу на вологу сковорідку, інакше вона почне пригорати.
  • Не висипайте відразу всю крупу зі сковорідки в каструлю, щоб вода не вихлюпнулася.

Ячна каша для схуднення

В 100 грамах каші з ячної крупи на воді – 76 кілокалорій. Для порівняння, в такій же мірі чистої ячної крупи – 324 кілокалорії, а в такій же каші на молоці – 111. В середньому 100 грамів ячної каші на воді містять до 16 грамів вуглеводів і до 2,5 – білків. Жирів майже немає – лише 0,3 грама.

Переваг у самій простий ячної каші на воді багато:

  • Засвоюється вона майже на сто відсотків – набагато краще, ніж будь-які страви з тваринними білками.
  • Ячмінний білок за сумою показників краще, ніж більш поширений пшеничний.
  • При цьому блюдо зовсім не «порожній», багате клітковиною відмінно насичує.
  • Відчуття ситості зберігається надовго, що дуже добре для людей, які стежать за фігурою або хочуть скинути зайву вагу.
  • Серед круп подрібнений ячмінь мало чому поступається по своїй корисності. Зернятка не шліфують, так що корисних властивостей вони не втрачають, а от від квіткової плівки звільняють, так що усуваються всі залишки органічних і мінеральних добрив.

Як застосовують ячну кашу на воді в дієтологічних ціляхЯчна каша володіє чудовим очищаючим ефектом, виводить з організму токсини і шлаки, живить вітамінами і мікроелементами. Завдяки відмінною засвоюваності, ячну кашу на воді включають в дієту людей з проблемами травлення і з високим рівнем холестерину. Для тих, хто бореться із зайвою вагою, це також одне з найбільш підходящих страв. Рекомендують таку кашу людям з хворобами печінки та ендокринної системи, оскільки вона не навантажує організм.

Для дитячого харчування цю кашу теж рекомендують частіше, ніж багато інших. Є чимало дієт, в яких ячна каша, приготована на воді і без добавок, є одним з основних страв.

Способи приготування

Зазвичай ячну кашу на воді варять в каструлі, хоча можна використовувати і сучасну мультиварку. Детальніше про приготуванні ячної каші в мультиварці читайте окремий матеріал. Рецепт цей занадто простий, щоб заради цього використовувати духовку. Зате можливий похідний варіант: ячну кашу на воді легко можна приготувати в казанку над відкритим вогнем.

Як приготувати гречку в мультиварціЯчна каша, безсумнівно, корисна і цінна, але не варто обмежуватися тільки її рецептами приготування у своєму кулінарному арсеналі. Читайте на сторінках нашого інтернет-журналу, наприклад, рецепт пшоняної каші з гарбузом на молоці, а крім того, можете вивчити технологію приготування розсипчастого рису в мультиварці.

Відео процесу приготування

На відео показано, як приготувати ячну кашу на воді. Простежте за діями автора відео, щоб краще уявити собі весь процес. Зверніть увагу: у цьому відео не обсмажують крупу перед тим, як варити її. Однак ви можете взяти цей прийом на озброєння, щоб зробити ячну кашу ще смачніше.

найпростіша ячна каша без добавок, приготована на воді, може стати не тільки смачним і ситним, але і дуже корисним стравою. Це справжня знахідка для тих, хто хоче наситити організм, не набираючи багато калорій.

Глибоко помиляються ті, хто думає, що ячну кашу можна приготувати смачно – головне вміти це робити. А вам доводилося пробувати таку ячну кашу? Чи сподобалась вона вам і готуєте ви її самі? Поділіться своїм досвідом і своїми думками в коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *