Зелена редька, її користь і шкода

Користь і шкода зеленої редьки

Зміст

  • 1. Корисні властивості зеленої редьки
  • 2. Хімічний склад і калорійність зеленої редьки
  • 3. Здорове і лікувальне харчування
  • 4. Застосування в дієтології
  • 5. Як вибирати і зберігати
  • 6. Норми споживання
  • 7. Протипоказання до застосування

Зелена редька родом з середземноморських країн. Вона близька родичка всім відомої чорної редьки, користь і шкоду якій висвітлені в окремому матеріалі. Від чорної вона відрізняється зеленуватим забарвленням шкірки і більш м’яким смаком.

Цей коренеплід здатний надати пікантний гіркуватий присмак овочевим салатам. Найчастіше його вживають саме в сирому вигляді. Так редька зберігає всі вітаміни та мікроелементи.

Яку користь для нашого організму ми отримуємо, вводячи в раціон зелений сорт редьки?

Корисні властивості зеленої редьки

  • Коренеплід володіє особливими речовинами, що нагадують за складом антибіотики, тому редьку корисно вживати при ускладненнях простудних захворювань.
  • Фітонциди, що надають коренеплоду характерний аромат, позитивно впливають на імунітет людини.
  • Солі калію, що входять до складу овоча, сприяють правильній роботі серцевого м’яза. Вони ж є прекрасним стимулюючим засобом при занепаді сил і втоми.
  • Вітаміни групи В і каротин цінні для правильного обміну речовин, регенерації тканин і росту кісток. Вони забезпечують здоров’я та швидке загоєння ран.
  • Клітковина стимулює роботу травної системи. Бере участь у виведенні шлаків і токсинів з організму.
  • Використовують коренеплід для профілактики атеросклерозов (редька розщеплює «шкідливий» холестерин у крові).
  • Також коренеплід надає благотворний вплив на кишечник при лікуванні дисбактеріозів.

Корисні і лікувальні властивості, хімічний склад зеленої редьки

Хімічний склад і калорійність зеленої редьки

Редька із зеленою шкіркою – низькокалорійний продукт. У ста грамах коренеплоду міститься 35 калорій. Білків 2,5%, жирів 0,3%, вуглеводів 2,9% від норми споживання в день.

Вітаміни представлені практично всієї група (тіаміном, рибофлавіном, піридоксином, пантотенової кислотою). Редька багата вітаміном А, Е, бета-каротину, аскорбінової кислотою.

Мінерали представлені в наступному складі (у міліграмах на сто грамів продукту):

  • калію – 357;
  • кальцію – 35;
  • магнію – 22;
  • натрію – 13;
  • фосфору – 26;
  • заліза – 1,2 міліграма.

Здорове і лікувальне харчування

  • Зелена редька з медом від кашлю. Цей сорт редьки, як і чорний, застосовується в народній медицині як засіб від кашлю у дітей і дорослих. Для отримання сиропу у коренеплоду зрізується верхівка, в м’якоті выскабливается невелике заглиблення, в яке кладуть столову ложку меду. Через кілька годин виділяється сік. Його випивають по чайній ложці три рази в день. Дорослим дозу можна збільшити до столової ложки.
  • Для полегшення самопочуття при діабеті терту редьку наполягають на горілці або спирті, а потім отриману настоянку приймають по тридцять мілілітрів чотири рази на день.
  • Також коренеплід в тертому вигляді приймають при хронічних захворюваннях сечовивідних шляхів в якості м’якого сечогінний засіб.
  • Редька здатна зняти набряки у людей, що страждають серцево-судинними недугами.
  • Її сік застосовується як тонізуючий засіб при перевтомі (кожну годину випивається дві-три ложки соку, розбавлених водою).
  • При стоматитах і гінгівітах розчинений у воді сік редьки використовується для полоскань. Засіб зменшує запалення і частково знімає больові відчуття.
  • Застосовується редька і для холодних інгаляцій. Натерши коренеплід, слід витримати його кілька хвилин під кришкою в банку. Потім банку розкривають і роблять кілька глибоких вдихів – фітонциди проникають в бронхи і полегшують відділення слизу.
  • Терта редька прикладається до ударів та опіків. Кашка з м’якоті коренеплоду володіє знеболюючими і знезаражувальними властивостями.
  • Ще таку кашку використовують в косметології, як відбілюючий і живить шкіру засіб.

В кулінарії зелений коренеплід з гірчинкою одержав саме широке застосування. Його використовують не тільки для приготування салатів.

  • Якщо змішати терту редьку і сир з шматочками помідорів, а потім викласти їх на чорний хліб – вийде приємний на смак і корисний бутерброд.
  • Використовується вона як гарнір до м’ясних і рибних страв.
  • Корисний коренеплід виключно в сирому вигляді, але з’їсти його в достатній кількості не у всіх виходить через гіркого смаку. Тому дієтологи рекомендують їсти редьку тушкованою (буквально кілька хвилин!). Сприймається таке блюдо смаковими рецепторами цілком позитивно.

Кулінарне застосування продукту
Сік редьки відмінно поєднується з буряковим, яблучним, лимонним, морквяним соком. До нього можна додавати сметану або мед. Такі поєднання дозволяють вилікуватися від анемії, тонізувати організм і позбутися від запорів.

Застосування в дієтології

Ніжний смак і низька калорійність зелених коренеплодів редьки високо цінується в дієтології. В меню дієт овоч відомий, як китайська чи маргеланская редька. Часто її також називають лоба (лобо).

Салат з редькою можна їсти за вечерею, за умови, що для його заправки було використано оливкова олія оцет або лимонний.

Користь і шкода пекінської (китайської) капустиВключаючи зелену редьку в свій дієтичний раціон, ми прискорюємо метаболізм, нормалізуємо обмінні процеси, очищаємо кишечник і виводимо з організму токсини. Пропонуємо вам додатково почитати і про деяких інших актуальних для дієтології овочах, наприклад, про лікувальні властивості, користь і шкоду морської капусти або про корисні властивості і протипоказання капусти брокколі.

На замітку. Сік редьки здатний підсилити апетит, а дієта з редькою бідна на білки, тому меню повинно містити нежирні сорти м’яса.

Як вибирати і зберігати

Цей сорт редьки можна знайти на прилавках вітчизняних магазинів цілий рік. Купуючи коренеплоди, необхідно звернути увагу на їх пружність, стан шкірки і розміри.

Ідеальний коренеплід має:

  • середніх розмірів;
  • невялый;
  • без видимих пошкоджень.

Як правильно вибрати зелену редькуРедька зберігає свіжість надовго, якщо її зберігати в прохолодному підвалі, вміщеній в сухий пісок. У ящиках з піском коренеплоди залишаються соковитими до самої весни.

В умовах квартири редьку можна зберігати в сухому і прохолодному місці поміщеного в контейнер. Або ж покласти в холодильник. Періодично коренеплоди оглядаються на предмет псування і появи цвілі. Середні терміни зберігання від одного (в холодильнику) до чотирьох місяців.

Норми споживання

Дорослим можна вживати 100-150 грам зеленої редьки в день. Коренеплід важить в середньому 90-100 грам. Гіркий смак і запах краще нейтралізувати додаванням оливкової олії, сметани, меду чи інших овочевих (фруктових) соків.

Для дітей має сенс вводити сік редьки після трьох років у разі хвороби або ослаблення імунітету.

Він здатний викликати діарею або підвищене газоутворення, тому спочатку сік дається на кінчику чайної ложки. Потім денна доза доводиться до однієї-двох столових ложок в день.

Протипоказання до застосування

  • підвищена чутливість (алергія на ефірні олії);
  • виразкові хвороби та гастрити з підвищеною кислотністю;
  • захворювання нирок і печінки;
  • перенесений інфаркт;
  • вагітність (вживання небезпечно при тонусі матки).

Протипоказання до застосування продукту

Зелені сорти редьки часто залишаються недооціненими покупцями, а між тим саме цей коренеплід потішить приємним смаком і свіжістю в зимовий період. Така редька добре зберігається, а, значить, потрапляє на наш стіл не з теплиць – привозять її з Узбекистану, вирощеною у відкритому ґрунті та максимально корисною для нашого організму. Вводити її в раціон слід поступово, спостерігаючи за самопочуттям. Алергію коренеплід викликає рідко, але все-таки краще перестрахуватися.

Сподіваємося, що матеріал допоміг вам розібратися, чим же корисна зелена редька. А ви часто вживаєте зелену редьку? Подобається її пікантний смак? Які страви ви з нею зазвичай готуєте? Діліться досвідом коментарях.

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *