Звіробій, його корисні й лікувальні властивості і протипоказання

Корисні властивості і протипоказання звіробою продірявленого

Зміст

  • 1. Корисні і лікувальні властивості звіробою
  • 2. Хімічний і вітамінний склад звіробою
  • 3. Застосування в медицині
  • 4. Застосування в кулінарії
  • 5. Дієтичне використання
  • 6. Як правильно вибирати і зберігати
  • 7. Норми споживання
  • 8. Протипоказання до застосування звіробою

Як виглядає і де росте звіробій? Невисока рослина з яскраво-жовтими квітками важко не помітити влітку. Воно вибирає затінені ділянки саду, узлісся, притискається до стін і парканів. Вибравшись в село, ви напевно зверніть на нього увагу. Листя звіробою вкриті світлими точками і більш темними залозами, що містять барвник. На світлі здається, що у трави вся листя ажурна (звідси і біологічна назва цієї трави – звіробій продірявлений). Розім’явши листочок в руці, можна легко забарвити пальці в червонуватий колір. Робити цього, звичайно, не варто – сік звіробою підвищує чутливість шкіри до сонячного світла. А у тварин він здатний викликати запалення на непигментированных ділянках тіла.

У древній Русі цю траву називали засобом від дев’яноста дев’яти хвороб. Давайте розберемося, чи так це насправді, чим корисний звіробій, що він лікує.

Корисні і лікувальні властивості звіробою

  • Традиційно відвари (або чай) із звіробою використовуються для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • Настій стебел звіробою володіє кровоспинними і протизапальними властивостями.
  • Чаї, що містять звіробій, знімають нервове напруження і нормалізують роботу серцево-судинної системи.
  • Оливкова олія, настояне на звіробої, використовується в косметології. Різні мазі, креми і тоніки випускаються також в промислових масштабах.
  • Відвар сприяє регенерації тканин і є натуральним антимікробним засобом.
  • Суха трава використовується в якості приправи. Страви з додаванням звіробою набувають особливий, гіркуватий смак і приємний аромат.

Додаючи регулярно квітки, стебла і листя звіробою в меню можна нормалізувати обмінні процеси, поліпшити роботу серця, очистити організм від токсинів.

Хімічний і вітамінний склад звіробою

  • В сушеному звіробої міститься багато вітаміну А, більшість вітамінів групи В і аскорбінова кислота.
  • високий вміст дубильних речовин і ефірних масел, повідомляють траві протимікробні властивості.
  • Флавоніди представлені гиперозидом, рутином, кверцитином.
  • У ста грамах трави дубильних речовин міститься 12%, смолистих 17%, антоціанів – 6%.

Хімічний і вітамінний склад звіробою звичайного

Застосування в медицині

  • Відвар трави застосовується для полоскання горла і рота при ангінах, стоматитах і гінгівітах. Також їм обробляють гнійні і довго незагойні рани. Цей засіб сприяє регенерації і знезараженню тканин.
  • Звіробій застосовується в якості жовчогінного кошти. Перед лікуванням необхідно обов’язково переконатися, що в жовчному міхурі каменів. Робиться це, щоб уникнути закупорки жовчних проток.
  • Настій трави добре допомагає в лікуванні гастриту зі зниженою кислотністю. Ефективний він при діареї і підвищеному газоутворенні.
  • Трава звіробою – дієве судинозвужувальний засіб. Ця особливість рослини дозволяє використовувати його для підвищення артеріального тиску у гіпотоніків.
  • Олією звіробою закопують носові ходи при нежиті. Готується масло дуже просто. Квітки трави (приблизно дві столові ложки) настоюють у склянці олії.
  • Барвний пігмент, що входить до складу трави, нормалізує сон, полегшує депресивні стани. В якості натурального антидепресанту настій звіробою застосовується для лікування людей похилого віку.
  • Відваром трави обробляють алергічні висипання і попрілості на шкірі у маленьких дітей. Звіробій ефективний і для шкіри особи, наприклад, при лікуванні вугрів у підлітків.
  • Відвар трави застосовують при лікуванні анемії, геморою, маститу і запалення дихальних шляхів.
  • Олією звіробою обробляють опіки, фурункули, гнійники.

Застосування в кулінарії

Кулінарне застосування рослиниПриправа з меленого сушеного звіробою має особливий бальзамічний запах і гіркуватий смак. Використання її для приготування страв вимагає особливої майстерності і уважності.

Незамінна ця трава в приготуванні гірких настоянок. Також вона відмінно поєднується з рибними стравами, м’ясом і овочевими салатами.

Це цікаво. В консервній промисловості звіробій використовується як добавка до рибних консервів. Винороби додають траву звіробою вина. А ще вона є незмінною складовою гірких бальзамів і тоніків.

Користь і шкода сочевиціКрім цього чудового лікарської рослини, ви можете почитати у нас про кулінарні, дієтологічних і медичних особливості найрізноманітніших продуктів. Наприклад, можна ознайомитися з корисними властивостями і протипоказаннями софори японської, а також прочитати про користь і шкоду морської капусти.

Дієтичне використання

Дієтологи рекомендують траву звіробою як стимулюючого метаболізм засоби. Відвари та чаї здатні очистити травну систему від токсинів і шлакових відкладень.

  • Для очищення кишечника застосовується відвар з трьох столових ложок трави, взятих на літр води. Курс триває один місяць. Все це час відвар приймається по половині склянки перед їжею.
  • прискорюють Метаболізм настоєм. Для його приготування одну чайну ложку сухої трави заливають в термосі літром води і настоюють чотири години. Курс триває два місяці. Випивається по половині склянки чотири рази на день.
  • Для обміну речовин корисний чай з трави деревію і звіробою (по столовій ложці трав на половину літра окропу). Саме за таким принципом готуються чаї із звіробою. Гіркуватий смак робить чай не дуже приємним. А ось в суміші з іншими травами, сушеними ягодами або плодами (наприклад, шипшини) виходить прекрасний вітамінний напій.

Як правильно вибирати і зберігати

Як вибрати хороший звіробій і як правильно його зберігатиЯкщо добре знати звіробій «в обличчя», можна заготовити траву самостійно. Збирається звіробій на узліссях лісу або біля покинутих сільських будинків. Стебла подрібнюються і висушується електричної сушильні при температурі +40 градусів.

На ринку купувати звіробій можна, якщо ви не новачок в фітотерапії і добре розбираєтеся в лікарських травах. Найпростіше купити аптечний звіробій, уже просушений і поміщений в упаковки.

Зберігається трава один рік. Для збереження вибирається сухе і прохолодне місце.

Норми споживання

Дорослим можна випивати близько двох склянок чаю або відвару звіробою день. Перед початком серйозного лікування краще проконсультуватися у професійного лікаря.

Дітям звіробій дається після дванадцяти років і тільки в разі необхідності. Спиртові настоянки дитині давати не можна! Допускається вживання настою, відвару або чаю.

Протипоказання до застосування звіробою

  • індивідуальна непереносимість;
  • гіпертонія (підвищений тиск);
  • вірусні та інфекційні захворювання (ця трава тимчасово знижує імунітет);
  • прийом протизаплідних засобів (зводить їх дію до нуля);
  • прийом антидепресантів (посилює дію до небезпечного ефекту);
  • не можна використовувати звіробій при вагітності;
  • вік до 12 років.

Можлива шкода від вживання рослини

Як всяке лікарська рослина, звіробій вимагає обережності у вживанні. Володіючи унікальними цілющими властивостями і величезною користю, звіробій допоможе позбутися багатьох недуг. А ось передозування надасть несприятливий вплив на організм. Можна сказати, що помірність у цьому випадку – гарантія вашого здоров’я.

Застосовувалася вами дієта, містить траву звіробою? Які її результати? І як часто ви використовуєте його в якості приправи?

Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения Chokolate Slim - комплекс для похудения

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *